Prima pagina

Millennium BCP: Nu suntem deloc incantati

22.12.2005, 20:05 15

"Nu sunt incantat, dar asa este viata!" a fost prima declaratie a directorului executiv Millennium BCP, Francisco de Lacerda ca raspuns la anuntul castigatorului in licitatia pentru BCR - Erste Bank din Austria.

"Felicit Erste si comisia pentru acest proces transparent care aduce o impresie foarte buna pentru Romania. Nu suntem noi castigatorii si va trebui sa luam in calcul alte oportunitati", a mai spus oficialul portughez, care dupa declaratie s-a indreptat catre Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de privatizare, cei doi dandu-si mana in fata presei.

Portughezii nu au contestat niciun moment rezultatul final si au facut eforturi mari pentru a-si ascunde puternica dezamagire.

"Am venit la castig. Asa ca era o reactie normala la rezultatul licitatiei", spunea unul dintre membrii echipei de negociere de la Millennium.

Pretul pe care Millennium BCP l-a oferit va ramane marele mister al acestei privatizari.

"Daca nu aveam banii, nu veneam aici", a raspuns Francesco de Lacerda unei intrebari adresate referitoare la posibilitatea bancii de a-si finanta oferta pentru BCR.

Oricum, expresia portughezului a lasat multora dintre cei prezenti impresia ca a oferit un pret apropiat de cel oferit de Erste, dar totusi insuficient pentru a prelua ultimul activ important al Romaniei.

Portughezii au parasit Romania chiar in aceeasi seara, tot atunci fiind asteptata sosirea pe aeroportul international Henri Coanda a presedintelui Erste Bank, Andreas Treichel.

Investitorii de pe bursa de la Lisabona, unde sunt listate titlurile Millennium BCP, au reactionat pozitiv la auzul vestii de la Bucuresti, ca banca portugheza nu a castigat licitatia.

Actiunile Millennium au inregistrat ieri o crestere de 7% dupa pierderea cursei pentru privatizarea BCR. Banca ar fi trebuit sa faca o majorare substantiala de capital pentru a dispune de fondurile necesare acestei achizitii, lucru care a provocat temeri printre investitori. Daca ar fi reusit sa preia BCR, Millennium ar fi devenit dintr-o data cel mai mare investitor strain in Romania, in conditiile in care acum investitiile portugheze sunt nesemnificative.

Pe de alta parte, preluarea BCR de catre Millennium BCP ar fi putut realiza o punte intre cele doua piete pe care banca deruleaza operatiuni: Polonia si tandemul Grecia - Turcia. Acesta era obiectivul pe care oficialii Millennium l-au declarat in momentul in care au fost aflate cele doua finaliste.

Millennium este cea mai mare banca privata din Portugalia, care a fost infiintata acum 20 de ani si care a avut o politica constanta de achizitii. Banca are active de 75 mld. euro si a inregsitrat in primul semestru al anului un profit net de 325 de milioane de euro.

Principalul actionar al bancii a devenit in septembrie Fortis (care s-a retras din cursa pentru BCR), care a preluat un pachet detinut de banca italiana Intesa, un alt concurent pentru BCR. Un alt actionar cu putere de decizie este un grup financiar care are legatura cu Eureko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO