Prima pagina

Milosevici poate sa mai stea opt ani

25.07.2000, 00:00 8



Parlamentul iugoslav a adoptat ieri noua lege electorala care prevede ca presedintele sa fie ales prin vot direct si care ii permite lui Slobodan Milosevici sa candideze din nou la functia suprema in stat, dupa expirarea mandatului sau, la mijlocul anului viitor. Potrivit noii legi, el va putea sa ocupe fotoliul prezidential timp de doua mandate de patru ani. Vechea lege prevedea ca presedintele sa fie ales de Parlament si nu avea voie sa candideze de doua ori.

Alegerile parlamentare si locale ar trebui sa fie tinute la inceputul lunii noiembrie, insa analistii politici se tem ca Milosevici ar putea cere organizarea unui scrutin prezidential anticipat in acelasi timp. Conform noii legi, presedintele va fi ales in mod legal chiar daca rata de participare la vot nu va atinge 50%.

Autoritatile din Republica Muntenegru, partenerul Serbiei din Federatia Iugoslava, au anuntat ca vor boicota alegerile organizate dupa noua lege. Liderul Partidului Democratic, Zoran Djindjici, a declarat cotidianului independent "Blit" ca nu exclude participarea la alegeri. "Daca opozitia sarba va castiga majoritatea si va pierde din cauza boicotului muntenegrean, toata lumea ii va privi (n.r. - pe muntenegreni) ca pe niste salvatori ai lui Milosevici.

Milosevici nu poate castiga daca Muntenegru va participa la alegeri", a spus Djindjici. Vuk Draskovici, liderul Miscarii Sarbe pentru Reinnoire, este de alta parere. El spune ca partidele care participa la scrutin, contrar deciziei luate de comunitatea internationala si de autoritatile din Muntenegru, vor demonstra ca au facut acest lucru in intelegere cu regimul de la Belgrad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO