Prima pagina

Minimum un mliard de dolari pentru noii operatori

06.07.2001, 00:00 9



Operatorii de telefonie care vor dori achizitionarea unei licente nationale de telefonie fixa trebuie sa realizeze o investitie de minim un miliard de dolari pentru dezvoltarea retelei, a declarat ieri Dan Nica, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatie.

"Pretul de referinta, la care vor fi scoase la licitatie licentele, se afla intr-un proces de evaluare, nefiind inca stabilita suma finala", a mai spus Nica.

De asemenea, pentru a intra in posesia unei licente, operatorii trebuie sa garanteze acoperirea unei anumite suprafete din teritoriul Romaniei, a adaugat Nica.

In opinia ministrului, scoaterea la licitatie a doua licente de telefonie fixa va mari gradul de competitivitate al companiilor din domeniul comunicatiilor fixe in momentul liberalizarii pietei din 2003, ceea ce va conduce automat la diminuarea tarifelor si la cresterea calitatii serviciilor, asa cum s-a intamplat in domeiul telefoniei mobile.

Executivul este pregatit din punct de vedere metodologic sa scoata, din aceasta toamna, la licitatie un numar doua licente de telefonie fixa si patru licente din generatia 3G. "Este important sa reusim implementarea unor retele de telecomunicatii 3G, pentru a putea furniza utilizatorilor un acces rapid si ieftin la informatie", a adaugat Nica.

Costurile necesare realizarii unei retele 3G la nivel national se ridica la peste 500 de milioane de dolari, fara a fi incluse si costurile necesare achizitiei licentei.

In ceea ce priveste telefonia fixa, RomTelecom detine monopolul, in baza contractului de privatizare, pana la 1 ianuarie 2003.

Telecomunicatiile 3G permit reunirea sectoarelor de telecomunicatii de tip traditional, IT, media, precum si producatorii de echipamente, companiile europene de telecomunicatii investind, pana in prezent, peste 120 de miliarde de euro in licente de acest tip. Mediafax


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO