Prima pagina

Miscare fulgeratoare: Vienna Insurance cumpara operatiunile de asigurare ale BCR

Miscare fulgeratoare: Vienna Insurance cumpara operatiunile de asigurare ale BCR
26.03.2008, 22:27 10

Grupul austriac Vienna Insurance inghite dintr-un foc cele doua companii de asigurari ale BCR - viata si non-viata - in urma cumpararii intregului business de asigurare din grupul Erste Bank, actionarul majoritar al BCR.

In total, Vienna Insurance a preluat sapte companii de asigurari pentru care Erste va incasa 1,44 mld. euro. Multiplul pret/prime brute subscrise a fost de aproximativ 1,2x. Totalul primelor brute de asigurari de viata subscrise de grupul BCR in 2007 a fost de 24,8 mil. euro, iar venitul din prime de asigurari non-viata a fost de 155,1 mil. euro, adica un total de peste 179 mil. euro, ceea ce ar duce evaluarea celor doua companii la aproape 216 mil. euro.

Banii astfel obtinuti de Erste - 1,4 mld. euro - urmeaza a fi folositi "pentru intarirea bazei de capital", dupa cum a anuntat banca austriaca. Perfectarea tranzactiei este asteptata pentru trimestrul trei, in functie si de deciziile autoritarilor. Andreas Treichl, CEO al Erste Bank, estima recent ca grupul austriac are nevoie anul acesta de finantari de 5-6 mld. euro pentru sustinerea operatiunilor.

Vienna Insurance mai detine cinci companii de asigurari in Romania: Asirom, Omniasig si Omniasig Viata, Unita si Agras. BCR ar urma sa pastreze 5% din actiunile BCR Asigurari de Viata. Cele doua subsidiare de asigurari ale BCR cumuleaza o cota de piata de circa 9,3%. Vienna Insurance ar ajunge sa insumeze putin peste 30% din piata romaneasca a asigurarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels