Prima pagina

Mittal a platit mai mult pe o casa decat pe Sidex

13.04.2004, 00:00 20



Miliardarul indian Lakshmi Mittal a stabilit un nou record in domeniul imobiliar, platind suma fabuloasa de 70 milioane lire sterline (106 milioane euro) pentru o resedinta in gradinile Palatului Kensington, aflat sub patronajul reginei Angliei. Mittal se pare ca ar fi cumparat casa cu cinci etaje de la Bernie Ecclestone, proprietarul Formulei 1, pentru a se afla in vecinatatea celor mai titrate ambasade de la Londra, si a resedintei private a sultanului din Brunei, in asa-numitul "cartier al miliardarilor".



Mittal este proprietarul celui de-al doilea producator de otel din lume, LNM, si detine in Romania combinatul Sidex Galati, din 2001, precum si societatile Tepro Iasi, Petrotub Roman si Siderurgica Hunedoara. Pentru actiunile Sidex achizitionate Sidex, LNM a platit 70 de milioane de dolari si s-a angajat sa investeasca in modernizarea combinatului 450 de milioane de dolari.



Casa pe care Mittal a platit aceasta suma extravaganta a fost formata prin unirea fostei ambasade a Egiptului cu o anexa a ambasadei Rusiei, si se pare ca detine 12 dormitoare, un hammam, un centru de intretinere, mai multe piscine, un salon de hairstyling, sala de bal, cinema si garajuri pentru 20 de masini, relateaza Financial Times.



Ecclestone cumparase casa cu trei ani in urma de la colectionarul de arta de origine iraniana David Khalili, dar nu a folosit-o ca resedinta pentru ca nu era pe gusturile sotiei sale. Khalili renovase vila cu mozaicuri islamice si marmura adusa din cariera de unde provine piatra folosita la ridicarea celebrului Taj Mahal.



Pe piata, casa ar fi fost evaluata la 85 milioane lire sterline, iar zvonurile vehiculate in presa britanica il indicau drept potential cumparator pe Roman Abramovici, proprietarul clubului londonez de fotbal Chelsea. Recordul anterior pentru cea mai scumpa casa scoasa la vanzare il detinea o resedinta din Hong Kong, care fusese vanduta in 1997 pentru 62,7 milioane lire sterline.



Mittal mai detine o resedinta la Hampstead si se bucura de o avere personala estimata la 3,5 miliarde lire sterline, fiind cel mai bogat om de afaceri asiatic din Marea Britanie.





Grupul LNM se afla intr-o perioada de expansiune puternica in Centrul si Estul Europei, devenind, in trei ani, cel mai important jucator pe piata otelului de aici, cu o capacitate de productie de aproape 17 milioane de tone. Investitia realizata in Polonia se ridica la un miliard de dolari, reprezentand 23,4% din otelaria PHS. Dupa finalizarea tranzactiei, grupul LNM se va putea lauda cu 65.000 de angajati si cu venituri in Europa Centrala si de Est de aproape 5,5 miliarde de dolari. In Polonia, LNM a mai achizitionat anul trecut otelaria Nowa Huta si spera ca in curand sa mai obtina si Czestochowa.



Mittal mai profita in ultima terioada si de cresterea considerabila a preturilor la otel, crestere generata de China si de nevoia acesteia de metal. Tabla laminata, principalul produs al Sidex, se vinde in prezent cu 550 - 600 de dolari/tona, fata de 250 - 300 de dolari/tona anul trecut. Sidex, cu o productie in crestere cu 35% in 2004 fata de 2002 nu poate face fata cererii internationale si are dificultati in a satisface cererile clientilor interni.



Lakshmi Mittal a provocat controverse in timpul ultimei campanii electorale din Marea Britanie, donand 125.000 lire sterline Partidului Laburist. Dupa numai doua luni, premierul Tony Blair adresa guvernului roman o scrisoare in care recomanda preluarea combinatului Sidex, care urma sa fie privatizat, de catre grupul LNM.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO