Prima pagina

Modificarea Codului fiscal asteapta azi verdictul Guvernului. Nimic oficial despre TVA

03.03.2005, 00:00 15

Veniturile din transferul dreptului de proprietate asupra unor bunuri prin mostenire sau in urma unui divort vor fi supuse impozitului de 16%, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului fiscal, pe care Guvernul ar urma sa-l discute in sedinta de astazi.


In privinta impozitarii castigurilor de capital, ordonanta spune ca impozitul se va calcula prin aplicarea unei cote de 10% asupra castigului din transferul titlurilor de valoare instrainate intr-o perioada mai mica de 365 de zile de la data dobandirii, respectiv prin aplicarea unei cote de 1% asupra castigului din transferul titlurilor de valoare instrainate intr-o perioada mai mare de 365 de zile.


Castigul din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract va fi impozitat tot cu 10%.


Veniturile din jocuri de noroc vor fi taxate cu o cota de 10%, cu exceptia celor mai mici de 8.000.000 lei.


Cat priveste venitul obtinut din transferul unei proprietati imobiliare, acesta este definit drept diferenta favorabila dintre suma realizata din instrainarea proprietatii in cauza - teren sau constructie - si "valoarea de baza".


Dar ce este valoarea de baza? Ordonanta o defineste in trei modalitati: ca pret de achizitie, costul constructiilor noi sau pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare utilizat de Camera Notarilor Publici.


Si cum ar fi calculata asa-numita valoare de baza? Aici apar alte doua variante: pretul cu care a fost dobandit imobilul plus 5% sau pretul cu care a fost dobandit, la care se adauga costul lucrarilor de natura sa creasca valoarea acestuia. Impozitul pe aceasta categorie de venituri va fi calculat, incasat si virat la bugetul de stat de catre notarii publici pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost autentificat actul de transfer al dreptului de proprietate. Procedura concreta de declarare, calcul si plata a impozitului urmeaza a fi stabilita prin ordin al ministrului finantelor.

Proiectul de ordonanta nu prevede nici o modificare a cotei de TVA. Intre Guvern si FMI exzista discutii aprinse pe marginea majorarii TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO