Prima pagina

Nastase are de ales: totul sau mai nimic

20.06.2001, 00:00 15



Banca Mondiala a lansat cel mai clar mesaj Guvernului Nastase, punandu-l sa aleag. Daca face reforma rapida, va beneficia de un sprijin financiar de nu mai putin de 995 milioane de dolari in perioada 2002-2004.

Daca opteaza pentru o politica ezitanta, imprumuturile vor fi reduse drastic, la numai 60 milioane de dolari in acelasi interval, iar in acelasi timp, ar aparea si dubii fata de capacitatea de restituire a imprumuturilor deja contractate.

Aceasta a fost decizia Consiliului Directorilor Executivi ai Bancii Mondiale, care au aprobat strategia de asistenta pentru Romania.

"Guvernul va trebui sa cantareasca, deopotriva, implicatiile politice si economice ale ritmului de reforma pe care il va alege, si sa evite pasii inapoi care ar conduce la o continuare a politicii ezitante din trecut, avand drept consecinta reducerea asistentei financiare din partea comunitatii internationale", spune Banca Mondiala.

Institutia financiara apreciaza ca, desi Guvernul a adoptat in primele sase luni de la instalare o serie de masuri care arata intentia de accelerarea a ritmului reformei, marea provocare va fi implementarea sustinuta a programului a carui aplicare de-abia incepe.

In comentariile lor, directorii executivi au amintit "caracterul fluctuant" al angajamentului Guvernului fata de reforma si au subliniat ca numai dovada evidenta a realizarii reformelor structurale si un management macroeconomic "sanatos" pot convinge Banca sa continue sprijinul acordat Romaniei.

Strategia de asistenta include doua calendare si seturi de obiective in functie de care performantele Guvernului vor fi incadrate in scenariul optimist sau in cel pesimist. Documentele urmeaza sa fie date publicitatii saptamana viitoare.

Analistii spun ca ceea ce ii lipseste Romaniei este in primul rand un traseu clar de actiuni pentru dezvoltare si, apoi, capacitatea de a aplica planurile in practica.

Desi in ultimii 11 ani au fost elaborate diferite strategii de dezvoltare economica, nu a existat o viziune limpede asupra modului in care acestea sunt articulate.

Banca Mondiala a cerut o ierarhizare a obiectivelor de dezvoltare, pe prioritati, care sa fie transformate in actiuni concrete, conform unor calendare cat mai stricte.



Avand experienta cu Romania, banca a venit cu doua scenarii

Mesajul transmis de Banca Mondiala prin strategia de asistenta nu aduce nimic nou: prioritatile Guvernului trebuie sa fie accelerarea ritmului privatizarii si reducerea nivelului arieratelor astronomice acumulate de intreprinderile de stat, pentru usurarea poverii pe care acestea o reprezinta pentru bugetul de stat.

Problema este ca numai o polica de reforme curajoasa si perseverenta poate beneficia de asistenta financiara a Bancii, care este gata sa aloce pana la 550 milioane de dolari pentru ajustare structurala.

atiind din experienta ultimilor zece ani la ce se poate astepta, Banca Mondiala a pregatit doua scenarii de asistenta, diametral opuse ca volum al finantarilor care pot fi obtinute.

Astfel, pe langa scenariul de asistenta "maxima", directorii executivi au aprobat si un scenariu pesimist - " de asistenta minima" - care ar urma sa fie aplicat in situatia in care Guvernul va avea ezitari in aplicarea reformelor sau, in cel mai rau caz, chiar va regresa in anumite domenii.

Perspectiva unui asemenea scenariu nu este lipsita de suport. In ciuda unor evolutii pozitive in economie - mentinerea tendintei de reducere a inflatiei in conditiile cresterii PIB - , masurile de reforma adoptate de Guvern lasa perceptia unui progres limitat in domeniu.

O spun atat analistii locali, cat si cei ai agentiilor internationale de rating. Aceasta perceptie este intarita si de ambiguitatea unora dintre semnalele transmise de Guvern.

"Marile intreprinderi de stat generatoare de pierderi continua sa domine economia si sa acumuleze arierate din cauza indisciplinei financiare. Pana cand nu se accelereaza ritmul restructurarii, Romania va evolua sub potential", spune Sharon Raj, analist la agentia Fitch.

In cadrul discutiilor privind strategia de asistenta pentru Romania, directorii executivi ai Bancii au subliniat si necesitatea ca programul privatizarilor sa fie aplicat in paralel cu o consolidare a institutiilor publice, ambele facand parte din strategia de aderare la Uniunea Europeana.

Provocarile carora Guvernul trebuie sa le faca fata in viziunea BM nu sunt putine: privatizarea intreprinderilor ramase cu capital majoritar de stat, reforma sectorului bancar si financiar, restructurarea si spargerea monopolului in sectorul energetic, descentralizarea fiscala, privatizarea IAS-urilor si continuarea reformei in sectorul agricol, asigurarea accesului la educatie de calitate in mediul rural si reforma sistemului de pensii pentru a-i asigura functionarea in conditiile imbatranirii populatiei.

"Un obiectiv important va fi ajungerea la o intelegere cu Fondul Monetar International in vederea incheierii unui nou acord stand-by", se arata intr-un comunicat al boardului Bancii Mondiale.



Scenariul optimist

Acordarea finantarii maxime, de 995 milioane de dolari, va fi conditionata de inregistrarea unui progres vizibil in reducerea inflatiei in paralel cu o crestere economica sustenabila. Sunt asteptate performante in urmatoarele domenii:

- incheierea privatizarilor incluse in programul PSAL I

- initierea proceselor de privatizare pentru marile intreprinderi ramase cu capital de stat

- ajungerea la un acord asupra unui plan si a unui calendar de reducere a arieratelor fata de sectorul energetic

- ajungerea la un acord irevocabil asupra metodei si a calendarului de privatizare a Bancii Comerciale Romane si a CEC

- imbunatatirea cadrului legal si de supraveghere in sectorul financiar

- ajungerea la un acord asupra procesului de dezvoltare a unei strategii anti-coruptie

- adoptarea legislatiei privind asistenta sociala (venitul minim garantat si cadrul legal pentru asistenta sociala).



Scenariul pesimist

Banca Mondiala ia in calcul si posibilitatea ca Guvernul sa adopte o atitufine ezitanta fata de reforme sau chiar sa dea inapoi in anumite sectoare. Consecinta va fi o diminuare puternica a sprijinului Bancii, care se va concentra exclusiv pe reducerea saraciei si consolidarea institutiilor publice, ambele insa la o scara modesta.

Banca apreciaza ca, in cazul in care actiunile Guvernului vor impune aplicarea scenariului de asistenta minima, Romania nu ar trebui sa isi asume noi obligatii financiare pentru ca imprumurile de la Banca Mondiala vor fi prea mici pentru a sustine o crestere economica necesara obtinerii de resurse pentru acoperirea serviciului datoriei externe.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO