Prima pagina

Negocierile din Macedonia continua, la fel ca si luptele

31.07.2001, 00:00 16



Negocierile dintre liderii politici macedoneni si cei albanezi au continuat ieri pentru a treia zi, dupa ce in primele doua zile nu s-au inregistrat progrese iar incetarea focului a fost incalcata de mai multe ori in cursul zilei de duminica.

Potrivit emisarului american James Pardew, negocierile dintre cele doua parti sunt blocate de problema statutului limbii albaneze. Conform unei noi propuneri occidentale, aceasta ar urma sa devina limba oficiala numai in zonele unde albanezii depasesc 20% din populatia locala.

In cel mai grav incident ce a avut loc duminica, persoane inarmate au atacat coloana oficiala in care se afla si masina ministrului de interne Liube Boskovski. Atacul nu a facut nici un ranit, relateaza CNN.

Un oficial al Ministerului de Interne a precizat ca tirurile de mitraliera au fost trase in localitatea Karpalak, langa satul Grubcin, pe soseaua Tetovo-Skopje, la numai 20 de kilometri de capitala. Politia a ripostat la aceste tiruri.

Boskovski se intorcea dintr-o vizita facuta refugiatilor din satul Lesok. Acestia se refugiasera la inceputul saptamanii trecute in satul vecin, Zilce, pentru a se pune la adapost de luptele dintre gherilele albaneze si fortele guvernamentale. O echipa a televiziunii nationale macedonene, care il insotea pe ministru, a fost tinta unor tiruri in aceeasi regiune, relateaza Mediafax.

"Nici un om inteligent nu ar putea sa mai aiba incredere in teroristi de acum incolo. Trebuie sa ne pregatim pentru a recastiga teritoriile pierdute", se arata in declaratia data publicitatii de Boskovski dupa atac.

Intr-un alt incident, patru soldati au fost raniti langa Tetovo. Militarii se aflau intr-un avanpost al fortelor de securitate macedonene, in spatele satului Lavce, cand teroristii albanezi au lanasat un atac din satul Gajre, la ora 19.55. Fortele de securitate au ripostat, iar schimbul de tiruri a durat 20 de minute.

Tot la sfarsitul saptamanii trecute, un grup de zece cetateni romani a fost surprins de armata din Macedonia in timp ce incerca sa patrunda ilegal pe teritoriul acestui stat venind dinspre Iugoslavia, iar urmare a acestui incident un copil de doua luni a murit sufocat si doi barbati au fost raniti.

Ieri, Ministrul de externe Mircea Geoana a declarat ca MAE acorda circumstante atenuante autoritatilor din Macedonia, care au deschis focul asupra cetatenilor romani ce treceau ilegal granita, dar considera ca decizia de a trage asupra transfugilor s-a luat in mod pripit, cauzand moartea copilului de numai doua luni.

Mircea Geoana a afirmat ca persoanele care nu au patit nimic in urma incidentului de la granita Macedoniei se vor intoarce cat de curand in tara cu trenul sau cu autobuzul. El a precizat ca cei care se afla sub ingrijire medicala vor ramane spitalizati pana in momentul in care vor putea suporta conditiile de transport.

Geoana a mai spus ca Ambasada Romaniei de la Skopje are sarcina de a avea grija de tanara mama care si-a pierdut copilul. "Copilul a fost doborat in mod violent si contam pe responsabilitatea autoritatilor de la Skopje de a gasi rezolvarea acestui incident", a subliniat Mircea Geoana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO