Prima pagina

Niculae: Regret ca am facut asa tarziu restructurarea la Asirom

Niculae: Regret ca am facut asa tarziu restructurarea la Asirom
03.06.2005, 19:50 29

"Singura parere de rau este ca nu am facut acest pas in 2001-2002", a declarat ieri omul de afaceri Ioan Niculae, patronul grupului InterAgro, actionarul majoritar al Asirom, cu ocazia prezentarii oficiale a echipei manageriale a companiei de asigurari. "Doar ca in viata omul mai judeca si cu inima, nu cu capul. Sper sa recuperam din intarziere", a mai spus Niculae.

Compania, aflata in cadere libera a cotei de piata in ultimii ani, a schimbat anul trecut patru directori si a "reusit" sa incheie pe pierdere, pentru prima data in istoria sa.

Acum firma incearca sa recupereze decalajul fata de multinationalele care domina piata asigurarilor cu o noua echipa de conducere, "rodul unei munci de peste zece luni cu o firma internationala de head-hunting". "Pentru fiecare post am luat in considerare cel putin zece variante", a explicat omul de afaceri.

Noul director general este Boris Schneider, care a fost in echipa de conducere de la Unita, dar multi dintre ceilalti directori din pozitii cheie - financiar, resurse umane, marketing - n-au mai lucrat in asigurari.

Firma de head-hunting contactata de Ioan Niculae este Pedersen&Partners, cu actionari danezi, care se concentreaza pe Europa Centrala si de Est.

Potrivit lui Ulrik Rasmussen, regional consultant associate la Pedersen&Partners, compania a fost abordata de Niculae inca din timpul in care Asirom era in discutii cu Fred Heath, unul din directorii care s-au perindat la conducerea companiei anul trecut. Patronul InterAgro a precizat ca Heath a fost la Asirom "intr-o perioada de proba", peste care britanicul nu a trecut.

"Asirom a crescut pana in prezent organic, ceea ce inseamna ca oamenii au fost aici mult timp, au trecut de la un departament la altul, pentru ca asa era necesar", a explicat Ulrik Rasmussen. "Acum incercam sa impunem o noua structura, pornind de la varful ierarhiei spre baza". Potrivit lui Rasmussen, Asirom a capatat prin aceasta schimbare o structura ierarhica mai descentralizata, in care membrii conducerii interactioneaza si isi asuma responsabilitati intr-o masura mai mare. Principalele criterii dupa care s-a facut alegerea au fost, pe langa competentele specifice, experienta internationala si experienta unei restructurari.

Exemplul cel mai bun, in jurul caruia s-a cristalizat echipa, este, potrivit reprezentantului companiei de head-hunting, Mihaela Rausser, care a lucrat la PricewaterhouseCoopers si mai apoi la Raiffeisen Bank. "Mihaela Rausser a trecut prin experienta transformarii Bancii Agricole in Raiffeisen Bank, iar procesul de optimizare a structurii de conducere a unei companii este acelasi ca in cazul unei preluari. Exista similitudini intre procesul care a avut loc la Banca Agricola dupa achizitionare si ce s-a intamplat acum la Asirom".

In opinia lui Rasmussen, startul noii echipe nu va fi usor, dar rezultatele se vor vedea in decurs de un an, un an si jumatate. "Daca se mai astepta 2-3 ani, Asirom ar fi putut avea probleme", a mai precizat reprezentantul Pedersen&Partners.

Ioan Niculae se asteapta sa vada cateva imbunatatiri pana la finele acestui an, dar este constient ca rezultatele nu vor fi vizibile timp de inca doi ani.

Niculae a tinut sa precizeze ca "nu am de gand sa vand Asirom". El a explicat ca anul trecut a cerut companiei KPMG un studiu privind valoarea de piata a Asirom. "S-au solicitat oferte non-binding (care nu obliga nici una din parti), la care au raspuns numeroase companii internationale, dupa care am inchis. Totul a fost facut numai pentru a avea o valoare obiectiva", a subliniat omul de afaceri. Potrivit lui, in urma studiului a reiesit, pentru compania romaneasca, o valoare de piata de peste 200 mil. euro. Pentru comparatie, Asirom are in prezent o capitalizare bursiera de circa 70,5 mil. euro, iar grupul Omniasig, cu o cota de piata cu cateva procente mai mica decat Asirom, a fost evaluat la 100 mil. euro.

"Daca as vrea sa vand, de ce as mai fi pierdut zece luni cautand o noua echipa de conducere?". Patronul InterAgro nu respinge insa ideea unor viitoare parteneriate. "Strategia mea in ultimii ani a fost sa las bani in Asirom, iar 2004 a fost anul intaririi Asirom din punctul de vedere al soliditatii", sustine Ioan Niculae.

In ceea ce priveste declinul Asirom din perspectiva cotelor de piata, Niculae afirma ca exista judete unde asiguratorul detine o cota de 45-50% si ca pierderea cea mai semnificativa a fost pe Bucuresti. "Aici a fost o eroare a fostei conduceri, legata si de relatiile defectuoase cu brokerii de asigurare, majoritatea cu sediul in capitala", a spus omul de afaceri.

Schneider lucreaza de 17 ani pe zona Europa Centrala si de Sud-Est si are experienta in tari precum Bulgaria, Iugoslavia si Croatia. El nu a dezvaluit obiectivele sale pe termen lung si mediu. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO