Prima pagina

Noi operatori telecom ataca si mina de aur numita roaming

21.01.2004, 00:00 25

La un an de la liberalizarea deplina a pietei comunicatiilor, noii competitori din telefonie ataca si zona serviciilor de tip roaming, controlata acum de cei doi mari operatori mobili, MobiFon si Orange.
Astfel, romanii care calatoresc in strainatate si nu vor sa-si incarce prea mult facturile de telefonie mobila vorbind prin roaming vor avea posibilitatea de a folosi telefoanele fixe sau mobile locale, pe baza unor servicii platite in Romania.
Adisam Telecom, companie de comunicatii detinuta in mare parte de doi oameni de afaceri romani, Dima Samata si Adrian Vlad, se pregateste sa lanseze saptamana viitoare un nou brand pe piata de comunicatii, Globax, si trei servicii prepaid (cu cartele) si postpaid (pe baza de abonament), pentru efectuarea de convorbiri internationale, a declarat pentru Ziarul Financiar Serban Savu, director de vanzari si marketing in cadrul companiei. Pentru aceasta, compania a incheiat un parteneriat, dupa un an si jumatate de negocieri, cu una dintre cele mai mari companii de comunicatii din lume, telecomul american MCI, cunoscut pana acum un an sub brandul Worldcom.
Doua dintre noile servicii sunt lansate in premiera in Romania si vor constitui o alternativa la cele de roaming operate de companiile de telefonie mobila. Cu alte cuvinte, daca plecati in deplasare in strainatate in interes de afaceri sau pur si simplu ca turist, veti putea suna acasa, de pe orice telefon fix sau mobil local (nu cel personal la care aveti sau nu roaming), formand in plus o singura secventa de numere. Conditia: sa va cumparati inainte de a pleca o cartela de voce Globax si sa retineti sau sa va notati codul ei (PIN-ul).
Tarifele pentru apelurile catre Romania vor pleca de la 15 eurocenti pe minut, iar cele pentru convorbiri catre alte destinatii de la 20 de eurocenti pe minut. Serviciul va putea fi utilizat din aproximativ 70 de tari.
In roaming, tarifele depind de reteaua pe care ai ales-o atunci cand ai ajuns in strainatate. De regula, fiecare minut de convorbire costa aproximativ un dolar. In unele retele, tarifele sunt mai mici in timpul week-end-ului sau noaptea, dar nu prea coboara sub 40 de centi.
Pana la incheierea editiei nici unul dintre cei doi mari operatori de telefonie mobila, Connex si Orange, nu a comentat stirea. Surse din piata estimeaza veniturile totale din roaming la zece milioane de dolari anual.
Cel de-al treilea serviciu Globax nu este nou pentru consumatorii romani, fiind lansat, dupa liberalizarea pietei, la 1 ianuarie 2003, de mai multe companii din acest domeniu. El va permite utilizatorului sa vorbeasca in strainatate la tarife mai mici decat cele praticate de RomTelecom, incepand de la 9,5 eurocenti/minut. Adisam Telecom si-a finalizat recent interconectarea cu RomTelecom iar acest din urma serviciu va fi disponibil atat in varianta prepaid (cartela) cat si postpaid (sase pachete, fara taxa de abonament).
Adisam Telecom era cunoscuta pana acum mai mult ca furnizor de servicii de comunicatii prin satelit avand printre clienti o serie de televiziuni romanesti dar si institutii precum Ministerul Apararii. Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ trei milioane de dolari si a investit o suma asemanatoare in infrastructura si servicii. "In acest an, estimam ca vom realiza o cifra de afaceri de cinci milioane de dolari si vom investi aproximativ zece milioane de dolari", afirma Serban Savu. Cei doi actionari principali, Dima Samata si Adrian Vlad detin 49,92%, respectiv 49,96% din companie, restul capitalului fiind impartit intre alti trei actionari.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO