Prima pagina

Noiembrie, luna in care se poate scapa ieftin de minoritari

01.11.2002, 00:00 17

Romania este renumita pentru incoerenta mediului legislativ. Se dau ordonante, legi care le aproba si le modifica si apoi, din nou, ordonante care aduc modificari legii respective. In fata numeroaselor situatii confuze, majoritatea ridica din umeri si renunta. Cine citeste atent, insa, poate avea de castigat, in primul rand financiar. 
Guvernul roman a incercat la inceputul lunii trecute sa linisteasca apele pe o piata de capital in fierbere datorita protestelor actionarilor majoritari, reprezentanti de grupul francez Renault. Conform Ordonantei de Urgenta pentru aprobarea legii valorilor mobiliare, aprobata in luna martie, majoritarii ce detineau peste 90% dintr-o societate erau obligati sa lanseze oferte publice pentru rascumpararea actiunilor ce nu le apartin pana in martie 2003.
Cel mai delicat aspect al problemei era pretul ofertei iar majoritarii au motivat ca nu au timp sa finalizeze studiile de evaluare, cerute de lege, intr-un timp atat de scurt.
In functie de modul in care este determinat pretul, valoarea unei astfel de oferte in cazul Renault - Dacia, de exemplu, poate fi de 15 milioane de dolari sau de 70 de milioane de dolari.
La solicitarile actionarilor majoritari, guvernul a hotarat, luna trecuta, sa intervina cu o noua Ordonanta de Urgenta, care spune ca obligativitatea lansarii ofertei incepe de la 1 decembrie 2002, nu din martie, iar termenul final este 1 decembrie 2003.
Dupa aprobarea ordonantei s-a reinstaurat calmul, participantii la piata asteptand trecerea datei de 1 decembrie 2002 pentru a reincepe pronosticurile, si speculatiile bursiere, privind pretul ofertelor.
Ieri, insa, societatea de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment a publicat doua anunturi preliminare prin care anunta intentia a doi actionari majoritari de a lansa oferte de preluare la societatile in care detin peste 90% din actiuni.
Este vorba de Koyo Seiko, care detine 91,93% din actiunile Koyo Romania (fosta Rulmenti Alexandria), si Titan Mar, care detine 94,8% din Marmosim Simeria.
CNVM in sah: "S-ar putea sa nu avem de ales" 
Anuntarea ofertelor si a preturilor de oferta, a surprins, sau chiar infuriat, multi investitori si brokeri, care asteptau asemenea operatiuni dupa 1 decembrie. In plus, se stia ca preturile trebuie sa fie stabilite de evaluatori independenti, agreati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Pe ce mizeaza, insa, Raiffeisen, pentru a reusi sa delisteze Koyo Romania si Marmosim Simeria de pe Rasdaq fara a scoate bani prea multi din buzunarele clientilor Koyo si Titan Mar?
In functie de o anumita interpretare, succesiunea de prevederi legale privind ofertele pentru delistare creaza un "vid" de cateva saptamani, in perioda octombrie - 1 decembrie, in care pretul poate fi stabilit fara evaluatori.
Astfel, Ordonanta 122 din octombrie amana termenul limita de lansare a ofertelor pana la 1 decembrie 2003 prin anularea alineatul 1 din articolul 138 al legii 525. Acelasi articol, dar in alineatul 3, spunea si ca pretul trebuie stabilit conform reglementarilor CNVM (cu studii de evaluare - n.r.).
Se nasc altfel, doua interpretari: ordonanta 122 a anulat doar alineatul privind termenul limita sau intreg articolul 138.
Cu articolul 138 anulat in totalitate si articolul 136 ramas in vigoare, actionarii majoritari pot, pana la 1 decembrie 2003, sa lanseze ofertele de preluare in vederea delistarii la un pret ales de ei.
"Noi consideram ca articolul 138 este anulat in totalitate pana la 1 decembrie 2002. Am lansat, astfel, ofertele in virtutea articolului 136 si, daca le inchidem pana la 1 decembrie, putem incepe procedurile de delistare", spune Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen Capital&Investment.
Alineatele 2, 3 si 4 din articolul 138 se refera in exclusivitate la alineatul 1. Alineatul 1 fiind suspendat pana in decembrie, aceeasi poate fi si soarta alineatului 3, care spune ca pretul trebuie stabilit conform reglementarilor CNVM.  Interpretarea face, deci, diferenta.
Atat oferta pentru Koyo Romania, cat si cea pentru Marmosim ar putea fi lansate, daca primesc aprobarea CNVM, la preturi mai mici decat cele estimate de investitorii din piata.
Pentru Marmosim se ofera un pret de 3.150 de lei/actiune, cotatia pe Rasdaq fiind de 3.500 de lei, iar pentru Koyo Romania - 19.000 de lei, cotatia din piata fiind 25.000 de lei.
In mijlocul protestelor actionarilor minoritari, care pretind ca nu este anulat decat primul alineat din articolul 138, si interpretarile date legii de majoritari, se afla, ca de obicei, CNVM. Comisia va trebui sa analizeze corectitudinea ofertelor ce ar putea fi lansate pentru Koyo si Marmosim.
"Contextul legislativ este neclar. In conditiile date, poate interveni situatia in care sa nu avem de ales. Ar trebui intervenit cu o norma care sa clarifice situatia articolului 138, dar CNVM nu o poate elabora", afirma Paul Miclaus, comisar CNVM.
In functie de decizie CNVm, in noiembrie ar putea avea loc o adevarata "furie" de oferte de preluare in vederea delistarii. In situatia de a detine mai mult de 90% din actiunile unei companii listate sunt companii ca Renualt, la Dacia, Brau Union, la Brau Union Romania si Lafarge, la Romcim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO