Prima pagina

Noii sefi ai BVB vor sa aduca 300.000 de romani pe Bursa

16.03.2006, 00:00 9

Noua conducere a Bursei de Valori Bucuresti, aleasa luna trecuta, si-a propus ca tinta majorarea de nu mai putin de 25 de ori a numarului de investitori activi de pe piata pana la finalul mandatului. Tinta stabilita de Consiliul Bursei pentru finalul anului 2010 este de 300.000 de investitori activi pe piata, fata de aproximativ 12.000 in prezent. Cu alte cuvinte, Bursa si-a propus sa aduca ca investitori pe Bursa unul din 70 de romani, fata de unul din 18.000 acum.

"Sigur, este un obiectiv ambitios, dar acesta vine din dorinta de a avea performantele pietelor din regiune. De exemplu in Polonia, tara cu populatie dubla, la finalul anului 2005 existau 850.000 de investitori activi dse retail", a declarat Septimiu Stoica, noul presedinte al Bursei de Valori.

In ultimul an numarul de investitori nu a crescut semnificativ, insa a inregistrat fluctuatii destul de puternice mai ales sub influenta evolutiei dobanzilor bancare. La inceputul anului trecut numarul de investitori activi de pe piata depasise 10.000 pentru ca in lunile de vara sa scada sub 6.000, iar la inceputul acestui an a depasit pentru prima data pragul de 12.000.

Printre tintele pe care Bursa si le-a propus se numara atingerea unei medii zilnice a tranzactiilor de 50 de milioane de euro pana in 2010, fata de 8,7 milioane de euro pe zi anul trecut si de 14 milioane de euro de la inceputul acestui an.

Capitalizarea totala a pietei ar trebui sa ajunga, conform conducerii Bursei de Valori, la 40 de miliarde de euro pana la finalul anului 2010, fata de 18 miliarde de euro in prezent.

Printre obiectivele strategice ale Bursei se mai numara dezvoltarea structurii software si hardware, fara de care nu ar fi posibila cresterea numarului de conturi active, crearea premiselor pentru conectarea Bursei cu sistemele tehnice operate de celelalte burse europene, sau promovarea standardelor de guvernanta corporatista.

De asemenea, Bursa intentioneaza sa aduca pe piata cel putin 65 de companii noi in urmatorii cinci ani, sa introduca la tranzactionare noi produse, cum ar fi instrumentele derivate, sau titlurile de stat sau cele ipotecare, dar si introducerea unor tehnici noi de tranzactionare cum sunt cumpararile in marja sau vanzarile in lipsa.

De alfel, doua noi companii ar urma sa vina pe piata la mijocul acestui an: Transelectrica si Continental, la care se va adauga si Fondul Proprietatea.

SIF-urile si principalele companii de pe piata cu exceptia Petromidia si-au revenit ieri dupa scaderile din zilele anterioare, principala castigatoare fiind SIF Banat-Crisana, cu un plus de peste 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO