Prima pagina

Nokia si Alcatel s-au inscris in cursa pentru telefonia 3G din Romania

20.08.2004, 00:00 13

Nokia si Alcatel au anuntat ieri ca se alatura Ericsson si Siemens pentru a testa in Romania telefonia mobila de ultima generatie ( 3G), ceea ce confirma faptul ca cei mai mari producatori europeni de echipamente de telecomunicatii considera piata autohtona propice pentru dezvoltarea de astfel de servicii.
Cea de-a treia generatie de telefonie mobila permite comunicatii fara fir in banda larga, ceea ce se traduce prin viteze ridicate de transmitere a datelor, in jurul mediei de 384 kbps si cu un maxim de 2 Mbps. Acesta permite video-streaming (transmisie video in timp real) transferul de pachete de date voluminoase, accesul la Internet sau servicii avansate de locatie.
Intr-o prima etapa, Nokia, Alcatel, Ericsson si Siemens vor testa infrastructura pentru transmisia de voce si date, iar in cea de-a doua etapa transmisia de filme sau emisiuni TV pe telefonul mobil, precum si serviciile de videotelefonie. Zonele alese sunt Bucuresti si aria limitrofa, orasele Brasov, Craiova, Cluj-Napoca si DN 1, intre Bucuresti si Brasov. "Licentele experimentale se acorda gratuit, fiind scutite de plata tarifului de utilizare a spectrului de frecvente. Titularii acestor licente nu au insa dreptul de a le folosi in scopuri comerciale", a stabilit MCTI. Pana la sfarsitul acestui an urmeaza sa fie acordate patru licente 3G prin licitatie. Acoperirea minimala va fi pentru Bucuresti si 10 mari orase ale Romaniei, alese de posesorul licentei. Pana in prezent, Connex si Orange, cei doi mari operatori GSM de pe piata autohtona a telecomunicatiilor si-au exprimat, fiecare, intentia de a-si adjudeca una dintre licente. Infrastructura 3G va fi interoperabila cu actuala retea GSM.
Costurile unei licente 3G in Romania se ridica la 35 milioane dolari, de aproximativ o mie de ori mai putin decat in Germania, acum doi ani.
Telefonia 3G si-a gasit cu greu drum in Europa. Costul ridicat al licentelor, de miliarde de dolari, a creat mari probelem financiare marilor operatori vest-europeni. Situatia a inceput sa se destinda abia in ultimele 18 luni si abia dupa ce grupul asiatic Hutchinson a avut curajul sa lanseze servicii 3G in Anglia si Italia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO