Prima pagina

O spun si greii zonei euro: Politica monetara nu tine loc de reforme

12.10.2004, 00:00 6

Mentinerea unei rate a inflatiei scazute si stabile reprezinta cea mai buna contributie pe care politica monetara o poate aduce pentru sustinerea cresterii economice si stimularea crearii de noi locuri de munca, a declarat ieri Wim Duisenberg, primul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) in primul sau discurs public de la retragerea din functie, in urma cu aproape un an.
Duisenberg a respectat astfel o traditie a oficialilor olandezi, care isi impun o perioada de "tacere" timp de un an de zile din momentul in care parasesc o functie publica.
Fostul sef al BCE a spus ca sistemul de vot din Consiliul Guvernatorilor este suficient de robust pentru a sustine din punct de vedere decizional extinderea zonei euro pana la 27 de state membre.
Paricipand la conferinta organizata de Comisia Europeana "Euro dupa cinci ani", Wim Duisenberg a aratat ca independenta institutionala a unei banci centrale este o preconditie cruciala pentru aplicarea cu succes a unei politici monetare orientate spre mentinerea stabilitatii preturilor.
"Banca centrala trebuie protejata de preocuparile si influentele politicianiste pe termen scurt. Tentatia politicienilor de a recurge la masuri monetare care sa aduca rezolvari temporare pe seama afectarii perspectivelor economice pe termen lung este tot timpul prezenta", a spus Duisenberg.
In acelasi context, Philippe Maystadt, presedintele Bancii Europene pentru Investitii (BEI), a aratat ca politicile monetare nu pot fi folosite ca substitut al reformelor struncturale.
"Uniunea Economica si Monetara poate juca rolul de conditie necesara pentru crearea unui cadru de crestere economica sustinuta, dar nu si suficienta. Experienta de pana acum arata ca euro nu a oferit toate raspunsurile pentru problema cresterii economice lente, insa stabilitatea macroeconomica pe care a generat-o introducerea monedei unice a scos in evidenta tocmai celelalte aspecte practice care trebuie rezolvate", a spus Maystadt.
Wim Duisenberg crede ca Banca Centrala Europeana a reusit in cei sase ani de existenta sa castige increderea publicului, chiar daca euro are o existenta fizica pe piata mai mica de trei ani.
Una din explicatiile invocate consta in transparenta politicii monetare a BCE. "Am redus incertitudinile pe piata si ne-am consolidat credibilitatea. BCE este una din putinele banci centrale mari care tin conferinte de presa in care prezinta detaliat evaluarile Consiliului Guvernatorilor din cadrul reuniunilor lunare de politica monetara. Adica in "timp real", a afirmat Duisenberg.
El sustine ca, dat fiind principiul conform caruia inflatia este un fenomen monetar privit pe termen lung, BCE a luat o decizie corecta atribuind un rol cheie monitorizariii evolutiilor monetare in contextul strategiei sale.
Duisenberg insista asupra importantei unei orientari pe termen mediu a politicii monetare, inclusive avand in vedere ca banca centrala nu poate influenta evolutia preturilor decat cu decalaje relativ lungi.
"Avand in vedere cunostintele inevitabil limitate privind structura economiei, trebuie eliminate tentatiile unor politici in care reactiile exagerate la socuri alterneaza cu reveniri bruste si posibil dezordonate", a mai spus primul presedinte al BCE.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO