Prima pagina

Oamenii de vanzari si inginerii, cei mai cautati

21.02.2006, 21:08 10

Angajatorii intampina probleme cu gasirea personalului potrivit in special atunci cand cauta oameni pentru posturile din vanzari, ingineri specializati si muncitori calificati, a declarat ieri Camelia Stanculescu, directorul gemeral al companiei de recrutare si gestionare a resurselor umane Manpower Romania.

"Companiile au dificultati in gasirea de personal pentru ocuparea pozitiilor din vanzari, productie si servicii. De asemenea, inginerii specializati si muncitorii calificati reprezinta categorii de personal greu de gasit", a spus Stanculescu.

Aceasta situatie nu este caracteristica numai pietei romanesti, ci este un fenomen care se manifesta la nivel global.

Potrivit studiului "Deficitul de Talente - Topul celor mai cautate 10 pozitii la nivel mondial", derulat de compania americana Manpower in 23 de tari, aproximativ 40% din angajatorii mondiali au dificultati in ocuparea pozitiilor vacante, din cauza lipsei de talente specifice pe pietele locale. Chiar daca studiul nu a inclus Romania, Stanculescu a precizat ca tendintele globale se fac simtite in mare masura si pe piata locala.

Conform statisticilor Manpower, reprezentantii de vanzari, inginerii si tehnicienii sunt cei mai cautati in acest moment pe piata mondiala a muncii. Urmeaza operatorii de productie, personalul calificat (in tamplarie, sudura si instalatii) si specialistii in IT. Angajatorii nu au probleme la fel de mari in ceea ce priveste gasirea de contabili si manageri, aceste doua pozitii ocupand ultimele locuri in topul realizat de Manpower.

"Data fiind competitia acerba a angajatorilor in cautarea de candidati pentru aceste pozitii, vom vedea in curand si o crestere semnificativa a salariilor si a beneficiilor. Orice candidat in cautarea unui loc de munca sau a unei schimbari in cariera ar trebui sa ia in calcul aceste rezultate si sa se pregateasca pentru a obtine competentele si trainingul necesare pentru a urma una din aceste cai", mai spus Stanculescu.

Ea a adaugat ca deficitul de talente devine o realitate pentru un numar mare de angajatori din intreaga lume, iar aceasta situatie nu va putea decat sa se accentueze in urmatoarele decade, date fiind dezechilibrele demografice si alti factori care reduc numarul persoanelor capabile interesate sa ia parte la piata muncii, cum ar fi imbatranirea populatiei.

Compania Manpower este prezenta in Romania din 2003, inregistrand anul trecut o cifra de afaceri de 2,3 mil. de euro din serviciile oferite pe aceasta piata.

liviu.alexandrescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO