Prima pagina

Octavian Molnar, IFB Finwest: Perioada de scadere ar putea dura un an sau doi

11.01.2008, 16:00 27

Bursa de Valori Bucuresti nu a dezmintit vineri asteptarile brokerilor, aceasta continuand sa scada in corelatie cu pietele internationale si cu nesiguranta investitorilor.

"Tinand cont ca a fost vineri, lichiditatea nu a fost una mica, ci s-a aflat in limitele obisnuite din ultima perioada. Nu este o perioada buna si nu ma astept la shimbari majore. Cautam argumente pentru caderi, dar acestea trebuiesc cautate pe plan intern, si nu extern", spune Octavian Molnar, directorul general adjunct al societatii de brokeraj IFB Finwest.

"Nu mai suntem priviti cu ochi buni din afara. Investitorii sunt ingrijorati de situatia de pana acum, si pot spune ca am intrat pe un bear clar. Daca ne aducem aminte, scaderile au inceput cam acum jumatate de an, iar aceasta situatie poate dura un an sau poate dura doi ani", spune Molnar.

Dupa o saptamana in care Bursa a pierdut 2,6 miliarde de euro, iar Banca Nationala (BNR) a crescut dobanda cu 0,5%, semnalele din piata nu sunt tocmai favorabile.

"Singura reactie la cresterea dobanzii de catre BNR a fost o retragere de bani din piata. Reactiile importante probabil le vom observa peste o luna. Analistii importanti din afara nu stau in Romania pentru a privi piata, ce proceseaza semnalele trimise de BNR, iar acestea nu sunt favorabile", spune Molnar.

El este de parere ca Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a incercat o temperare si o atragere de bani. "Ne putem astepta doar la scaderi in viitorul apropiat, deoarece la sfarsitul saptamanii trecute nu am vazut acea raza de speranta", spune Molnar.

Piata americana a inregistrat o noua scadere severa vineri, principalii indici ai burselor americane pierzand aproape 2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO