Prima pagina

Olandezii acosteaza la Agigea cu 50 de milioane de dolari

03.05.2001, 00:00 36



Compania olandeza Van Gulik International intentioneaza sa investeasca in zona libera Agigea circa 50 de milioane de dolari, in cadrul unui program care se va derula pe o perioada de 25 de ani.

Proiectul care vizeaza amenajarea unui parc industrial portuar si de distributie in zona libera Agigea este o colaborare intre corporatia olandeza si agentia maritima Navlomar Constanta.

In prima etapa, compania olandeza a concesionat de la Ministerul Transporturilor aproape sapte hectare de teren in zona libera, pe o perioada de 50 de ani. Lucrarile la Freezone Estgate, denumirea parcului industrial, vor incepe anul acesta, urmand ca in 2004 sa fie date in folosinta primele trei platforme industriale care vor necesita o investitie de peste patru milioane de dolari.

Planul de afaceri al Van Gulik International mai prevede ca investitiile initiale sa fie destinate amenajarii a 40.000 de metri patrati de spatii industriale si de depozitare care vor fi destinate activitatilor din domeniul electronicii si calculatoarelor. Urmatorul obiectiv este ca, dupa primii zece ani, sa se extinda concesiunile pana la 228 de hectare de teren.

Studiile de fezabilitate si toate demersurile administrative pentru acest proiect au fost realizate de Navlomar. In plus, societatea romaneasca se va ocupa se rezolvarea tuturor problemelor legate de navigatie (brokeraj, consultanta privind plata taxelor vamale, a restrictiilor de navigare, inchiriere de docuri etc).

In acest proiect vor fi implicate alte trei firme special infiintate pentru zona industriala (doua straine care se vor ocupa de obtinerea fondurilor si de management, si una cu atributii administrative care va fi romaneasca), dar investitorii nu au facut publice numele acestora.





Zonele libere, un magnet pentru investitori



Prin Freezone Estgate va intra in tara capital interesat de domenii de mare actualitate precum birotica, electrotehnica, calculatoare, constructii de masini, dar si de domeniul servicilor si a infrastructurii.

Sint Antonius van Gulik, presedintele firmei olandeze, a declarat ca facilitatile fiscale acordate zonelor defavorizate reprezinta unul dintre cele cinci atuuri cu care si-a propus sa-i atraga pe viitorii parteneri.

Celelalte patru argumente cu care investitorul olandez spera sa convinga si alte firme sa investeasca la Constanta sunt amplasarea parcului industrial intr-o zona strategica, forta de munca ieftina si calificata, mai ales in domeniul informaticii, clientii pot beneficia de serviciile unei firme de marketing cu experienta internationala si potentialul de 200 de milioane de oameni pe care il are piata romaneasca impreuna cu celelalte tari este-europene.

La toate acestea se adauga si faptul ca Freezone Estgate se va afla in stransa legatura cu viitorul terminal de containere din Constanta Sud.

Complexul industrial va fi construit in totalitate de firme romanesti, iar in Freezone Estgate vor lucra cateva mii de muncitori romani.

Investitorul olandez spera ca prin dezvoltarea acestui parc industrial, in zona vor veni si alti oameni de afaceri care vor contribui la la dezvoltarea unor activitati de transport maritim si a altor servicii adiacente.

Compania Van Gulik International isi va asuma rolul de atragere a firmelor care vor functiona in cadrul acestui parc industrial, dar si pe acela de a administra ulterior Freezone Estgate.

Sint Antonius van Gulik a spus ca deocamdata se poarta negocieri cu mai multe companii internationale din SUA, Asia si Europa, dar a refuzat sa precizeze care sunt acestea si sumele pentru care se negociaza. Freezone Eastgate le va oferi investitorilor spre inchiriere spatii construite si complet utilate (hale inalte de peste zece metri, echipate cu sisteme antiincendiu, de aerisire etc), dar si protectie maxima.

Corporatia olandeza Van Gulik International este prezenta de sapte ani in Romania si activeaza in domeniul reparatiilor navale.



Facilitati pentru zonele libere

In Romania exita la aceasta ora sase zone libere: Braila, Agigea, Galati, Giurgiu, Sulina si Curtici. Regimul juridic al acestor zone a fost stabilit prin legea 84/1992. Potrivit acestui act normativ, zonele libere beneficiaza de o serie de facilitati:

- Terenurile si constructiile din zonele libere pot fi concesionate sau inchiriate persoanelor fizice si juridice pe o perioada de maxim 50 de ani;

- Mijloacele de transport, marfurile si alte bunuri provenite din strainatate sau destinate altei tari, care se introduc sau se scot din zonele libere, sunt exceptate de la plata taxelor vamale si a impozitelor;

- Pentru activitati desfasurate in zonele libere, agentii economici sunt scutiti de plata impozitului pe circulatia marfurilor, a accizelor si a impozitului pe profit pe toata durata activitatii;

- La lichidarea sau restrangerea activitatii desfasurate in zona libera, persoanele fizice sau juridice straine pot transfera in strainatate capitalul si profitul, dupa plata tuturor obligatiilor catre statul roman si partenerii contractuali;

- Materialele si accesoriile romanesti care intra in zonele libere si sunt folosite pentru fabricarea unor bunuri sunt scutite de taxe vamale, cu indeplinirea formalitatilor de export;

- Bunurile romanesti care se utilizeaza pentru constructii, reparatii si intretinerea de obiective in teritoriul zonelor libere sutn scutite de taxe vamale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO