Prima pagina

Oligarhul rus Oleg Deripaska intra si prin Austria in Romania

01.05.2007, 18:40 43

Gigantul austriac Strabag, a cincea companie de constructii din lume, a vandut 30% din actiuni catre miliardarul rus Oleg Deripaska, locul a doilea in ierarhia celor mai bogati oameni din Rusia, pentru 1,2 miliarde de euro.
Astfel, Deripaska isi extinde activitatile din Romania, dupa ce a preluat producatorul de aluminiu Alor Oradea, cu afaceri in constructii si in industria hoteliera, avand in vedere ca Strabag detine 51% din actiunile hotelului JW Marriott din Bucuresti. In plus, omul de afaceri rus a depus saptamana trecuta o oferta de preluare a uzinei Automobile Craiova, prin compania JSC Russian Machines.
Strabag este unul dintre cei mai mari administratori de strazi din Capitala, contract obtinut in 2005. In plus, austriecii au achizitionat la inceputul acestui an compania de constructii Antrepriza Reparatii si Lucrari ARL Cluj, detinuta de Ministerul Transporturilor, pentru 5,2 milioane de euro si detine circa 40% din actiunile companiei Grandemar Cluj, specializata in extractia pietrei pentru constructii.
Deripaska, ruda prin alianta cu fostul presedinte rus Boris Eltin, si-a extins puternic afacerile odata cu derularea procesului de privatizare a industriei ruse de aluminiu si controleaza active cu o valoare totala de 16,8 miliarde de dolari, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes.
Strabag a intrat pe piata romaneasca in 1994 prin intermediul companiei Strabag SRL, care a realizat in 2005 o cifra de afaceri de 25,6 mil. euro, in crestere cu 40% fata de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO