Prima pagina

OMV acopera din rezervele contabile pierderile de 800 mil. euro de la Petrom

10.11.2005, 19:43 21

Petrom, cea mai mare companie din Romania, a decis sa foloseasca sumele din contul de prime de emisiune si cele reprezentand rezerve din reevaluare pentru a compensa pierderea de peste 3 miliarde de lei (peste 0,8 miliarde de euro) acumulata in anii anteriori.

In urma acestei operatiuni, pierderea Petrom se va diminua pana la 290,6 milioane de lei (79,4 milioane de euro).

Aceasta masura a fost luat de administratorii Petrom marti, cand au aprobat restructurarea contabila a capitalurilor proprii ale companiei.

Potrivit conducerii Petrom, operatiunea va fi reflectata in situatiile financiare auditate pentru anul curent, care vor fi supuse spre aprobare AGA.

Totodata, oficialii companiei au precizat ca aceasta masura va favoriza reinceperea distribuirii de dividende actionarilor intr-un viitor mai apropiat.

Cel mai probabil Petrom va raporta pentru 2005 profit net, in conditiile in care compania reusise deja dupa primele sase luni ale anului sa obtina un profit net de 164 milioane de euro. Anul trecut, Petrom inregistrase o pierdere de 240,2 mil. euro.

Petrom a anuntat ca isi va acoperi aproape integral pierderile din anii anteriori, desi datele financiare transmise Ministerului Finantelor Publice arata ca societatea a obtinut profit dupa 1999, cu exceptia anului trecut. Compania nu a precizat exercitiile financiare din care provin pierderile.

Cea mai mare parte a sumelor folosite pentru compensarea pierderilor, adica mai mult de 2 miliarde de lei, provine din primele de emisiune aferente majorarii de capital derulate de austriecii de la OMV pentru preluarea pachetului majoritar la Petrom.

In urma acordului incheiat cu autoritatile romane, pentru a ajunge la o detinere de 51% in cadrul Petrom, grupul austriac a subscris in urma unei majorari de capital actiuni in valoare de circa 830 mil. euro. OMV cumparase de la stat in prima faza 33,34% din actiunile Petrom pentru care a platit 669 milioane de euro.

OMV controleaza 51% din Petrom, in timp ce statul roman mai detine 40,7% din titluri. Statul urmeaza sa vanda salariatilor companiei un pachet de pana la 8% din Petrom, la acelasi pret la care austriecii au achizitionat actiunile.

La Bursa de Valori, actiunile Petrom au fost tranzactionate ieri la inchidere la un pret de 0,425 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 6,5 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO