Prima pagina

OPEC: cresterea pretului petrolului, inevitabila

04.07.2008, 13:56 7

Presedintele OPEC Chakib Khelil a atentionat astazi ca pretul petrolului va continua sa creasca pe masura ce dolarul cade, informeaza AFP.

"Pretul petrolului va continua sa creasca in urmatoarele saptamani. Totul depinde de evolutia dolarului, deoarece o cadere de un procent a dolarului va duce la o crestere cu patru dolari a pretului petrolului", a declarat Khelil.

"Ca tari producatoare de petrol, consideram ca productia actuala este suficienta, ca echilibrul dintre cerere si oferta este in interesul tuturor si ca nu ar trebui distrus, deoarece cresterea pretului la petrol nu este in interesul nimanui", a mentionat Khelil, care este si ministrul energiei si minelor din Algeria.

Presedintele OPEC a mentionat si situatia geopolitica, ca unul din efectele pretului petrolului: "Pot afirma ca toate tarile OPEC sunt in favoarea unor noi exploatari de rezerve de petrol, dar embargoul impus Libiei ne-a impiedicat sa crestem investitiile in acea tara, asa cum embargoul impus Iranului ne opreste sa investim acolo".

"Consider ca, in proportie de 60%, cresterea pretului petrolului are drept cauza rata de schimb a dolarului si problemele geopolitice, iar in proportie de 40%, cauza este reprezentata de intrarea bioetanolului pe piata".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO