Prima pagina

Opozitia a castigat presedintia Israelului

01.08.2000, 00:00 16



Coalitia guvernamentala israeliana se afla din nou in fata unei crize dupa ce candidatul sau, fostul premier Shimon Peres, a fost infrant ieri in cursa pentru postul de sef al statului de reprezentantul principalului partidul de opozitie, Likud (de dreapta), Moshe Katzav, relateaza Reuters.

Likud, care are o pozitie dura fata de convorbirile de pace cu palestinienii, a criticat adesea disponibilitatea lui Barak de a face concesii la summit-ul de pace de la Camp David, incheiat cu un esec.

Aproape necunoscut pe plan international, Moshe Katzav, care nici in plan intern n-a stralucit, a reusit sa il infranga pe principalul favorit, Shimon Peres - unul dintre arhitectii procesului de pace in Orientul Mijlociu si laureat al premiului Nobel pentru pace.

In pofida acestei infrangeri, Barak a reusit sa depaseasca, tot ieri, o motiune de neincredere introdusa de opozitie, a doua in mai putin de o luna. Potrivit presedintelui Knesset-ului (Parlamentul), motiunea a obtinut 50 de voturi pentru, 50 - impotriva. Opt deputati s-au abtinut, iar ceilalti 12 au absentat de la vot. Aceasta victorie ii permite premierului Barak sa continue negocierile de pace cu palestinienii, dupa esecul inregistrat la summit-ul de la Camp David.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels