Prima pagina

Orange te invata cum sa tragi cu ochiul prin casa

16.04.2004, 00:00 17

Plecati des in deplasari pentru a rezolva diverse probleme de afaceri? Sau poate vreti sa stiti ce se intampla acasa daca va aflati in vacanta? Aveti la indemana acum inca o solutie in afara clasicului sistem de supraveghere furnizat de o companie de securitate: va monitorizati locuinta prin telefonul mobil.
Operatorul de telefonie GSM Orange Romania a lansat pe piata un nou serviciu, Monitor, care iti permite sa arunci un ochi prin casa in timp ce esti la serviciu, la plaja sau in cealalta parte a tarii, intr-o camera de hotel.
Serviciul poate fi folosit, evident, nu numai pentru monitorizarea locuintei dar si a altor spatii importante, cum ar fi garajul, birourile sau depozitele unei companii.
"Acest serviciu se adreseaza tuturor tipurilor de clienti dar in principal celor din segmentul SOHO (small office, home office), SME (firme mici si mijlocii) si persoanelor fizice care dispun de proprietati pentru care au nevoie de supraveghere de la distanta dar pentru care nu au sisteme profesionale de supraveghere", explica Bogdan Rauta, senior product manager la Orange Romania.
Pachetul furnizat de Orange include o cartela SIM speciala, o camera de monitorizare Nokia Observation Camera si un abonament lunar pentru apeluri vocale, mesagerie text (SMS) si multimedia (MMS).
Camera, in care se introduce SIM-ul, lucreaza ca un telefon multimedia: capteaza imagini si este prevazuta cu senzor de miscare, unul de temperatura si microfon care transmite, la cerere, sunetele din incinta supravegheata in telefonul utilizatorului.
Tot camera "consuma" si abonamentul. La detectarea miscarii sau cand temperatura depaseste limitele predefinite de client, camera trimite un mesaj scris, urmat de un mesaj multimedia cu fotografie si informatii despre zona monitorizata. Senzorul de temperatura poate detecta, spre exemplu, daca intr-un depozit cu alimente temperatura a scazut sub o anumita limita. Utilizatorul care primeste asemenea informatii poate rezolva problema apelandu-si colegii si rugandu-i sa verifice situatia din depozit.
Camera este usor de instalat si, in caz de nevoie, specialistii de la Orange pot oferi clientului asistenta prin telefonul mobil.
Abonamentul din pachetul Monitor costa sase dolari pe luna (fara TVA), are incluse 10 mesaje MMS si 50 de tip SMS trimise de camera. Tariful pentru fiecare mesaj scris trimis de camera (in afara celor incluse in abonament) este de 0,05 USD (fara TVA) iar la MMS este de 0,14USD/mesaj multimedia (fara TVA). Camera Nokia costa si ea 550 de dolari si trebuie achitata la incheierea contractului cu Orange.
Serviciul Orange mai poate fi utilizat si pentru monitorizarea de la distanta a gradului de ocupare sau de utilizare pentru diverse servicii (restaurante, sali fitness, parcari, mijloace de transport in comun). Spre exemplu, clientii fideli ai unei sali de fitness pot sa solicite camerei montate de proprietarul salii imagini pentru a verifica daca este aglomerata sau nu.
iuliana.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO