Prima pagina

Orban: Vom depasi Ungaria si la PIB pe cap de locuitor

Orban: Vom depasi Ungaria si la PIB pe cap de locuitor

Din punct de vedere economic imaginea Romaniei la Bruxelles este una pozitiva, spune comisarul european

30.07.2008, 18:14 167

Cu un PIB in 2007 de 116,9 mld. euro, Romania a depasit Ungaria (PIB de 93,3 mld. euro), iar, in cativa ani, daca actuala crestere economica se mentine, Romania va depasi Ungaria si in privinta Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, spune comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban.
"Din punct de vedere economic imaginea Romaniei la Bruxelles este una pozitiva. Inca exista probleme, ca de pilda cele remarcate in raportul Comisiei asupra justitiei. Dar modul in care evolueaza economia este privit pozitiv. Sigur, Comisia atrage atentia ca exista inca riscuri, cum ar fi acela al depasirii deficitului bugetar (maximum permis este 3% din PIB - n.n.), iar sfatul Comisiei este acela ca Romania sa urmeze politici echilibrate, sa manifeste maxima prudenta in privinta politicilor bugetare si sa urmareasca atent calitatea cheltuielilor bugetare", spune, intr-un interviu pentru ZF, Leonard Orban. Dezvoltarea Romaniei va fi accelerata de fondurile europene din ce in ce mai mari, iar Romania ar putea fi beneficiarul net a 3-4 mld. euro anual de la bugetul Uniunii, spune comisarul.
Potrivit unui raport al Comisiei Europene referitor la executia bugetului UE pentru 2007, Romania a primit anul trecut de la Uniunea Europeana 1,6 mld. euro, contributia sa la bugetul UE fiind de 930,3 mil. euro. Romania a fost, asadar, un beneficiar net al fondurilor Uniunii (cu un plus de 595 mil. euro, adica 0,5% din PIB).
Intre ianuarie-iunie 2008 Romania a primit de la UE 405 mil. euro, un raport al Ministerului Finantelor indicand asteptari de fonduri nerambursabile de 1.930 mil. euro.
"Daca avem capacitate de absorbtie, exista toate premisele ca aceste fonduri sa creasca semnificativ si sa ajunga undeva la 3-4 miliarde de euro anual. Dar trebuie consolidata capacitatea de absorbtie, iar informarea publicului este esentiala", a comentat Orban.
Potrivit documentului citat, tara nou aderata la UE care a primit cele mai mari fonduri nerambursabile este Polonia - care dupa scaderea contributiei sale la UE a ramas cu un plus de 5,1 miliarde de euro (1,7% din PIB). Ungaria a ramas cu un plus de 1,6 mld. euro (1,7% din PIB). Sume importante a primit si Spania care a primit cu 3 mld. euro (2,4% din PIB) mai mult decat a contribuit.
Cel mai mare contributor net la bugetul UE ramane Germania care a dat Uniunii cu 7,4 mld. euro (0,3% din PIB) mai mult decat a primit, Franta (cu un minus de 2 mld. euro), Olanda (minus 2,8 mld. euro) si Italia (minus 2 mld. euro).
Referindu-se la recesiunea economica mondiala, Orban spune ca statele europene din afara zonei euro sunt mai vulnerabile la o eventuala adancire a crizei sau la o prelungire deja anticipata a acesteia, drept urmare tinta Romaniei trebuie sa fie apropierea datei aderarii la euro, prevazuta acum pentru 2014. "Romania este unul dintre statele cu riscuri mari. Este nevoie ca masurile pe care autoritatile le propun sa urmareasca consolidarea cresterii economice. Evolutiile economice sunt bune, dar este nevoie de multa prudenta in privinta politicilor bugetare", spune comisarul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO