Prima pagina

OTE se gandeste la o infuzie de 400-600 mil. euro pentru salvarea Cosmorom

06.10.2004, 00:00 15

Operatorul telecom elen OTE prefera varianta salvarii diviziei de telefonie mobila a RomTelecom, Cosmorom, pregatind o investitie de 4-600 de milioane de euro in urmatorii cinci ani in locul inchiderii companiei, au declarat surse din conducerea OTE, citate de cotidianul grec de afaceri Kathimerini.
Oficialii RomTelecom au precizat pentru Ziarul Financiar ca "in acest moment nu exista o decizie concreta, existand discutii pe marginea raportului realizat de Citigroup". Responsabilii OTE au refuzat sa comenteze aceasta informatie.
OTE intentioneaza de asemenea sa plateasca datoria acumulata de Cosmorom fata de compania greaca Intracom si fata de filiala acesteia Intrarom, care au livrat operatorului echipamente in valoare de peste 100 de milioane de euro, spun sursele citate de publicatia elena. Datoria totala a Cosmorom este evaluata de oficialii OTE la 190 de milioane de euro, conform Kathimerini. Pentru relansarea Cosmorom, care continua sa piarda teren in fata competitorilor, va fi desemnata o echipa de management de la CosmOTE ( divizia de telefonie mobila a OTE), care va prelua conducerea operatorului de telefonie mobila din Romania. De asemenea, CosmOTE ar putea furniza o parte din banii necesari relansarii Cosmorom.
Conducerea grupului elen OTE nu a exclus pana in prezent nici o varianta in privinta sortii Cosmorom, singurul operator de telefonie mobila din Europa care a pierdut clienti in mod constant in ultimii doi ani si continua sa lucreze in pierdere. Compania a desemnat la inceputul acestui an Citigroup, una din marile companii specializate in consultanta financiara, sa realizeze un raport privind optiunile existente. Citigroup a finalizat acest raport la finalul lunii iunie, iar documentul este analizat de conducerea RomTelecom si OTE, pentru alegerea celei mai bune variante. Conform celor mai recente informatii, nici acest document nu excludea inchiderea operatorului Cosmorom.
Oficialii romani au declarat insa in repetate randuri ca exista oferte pentru preluarea Cosmorom de catre alti operatori telecom. Conform Ministerului Comunicatiilor, in februarie 2004 erau depuse deja trei scrisori de intentie pentru preluearea Cosmorom, una chiar de la un "operator de talie internationala". De-a lungul timpului, a fost vehiculata atat optiunea vanzarii pachetului majoritar, cat si varianta vanzarii unui pachet minoritar.
Cosmorom a incheiat anul 2003 cu incasari totale de 8,6 milioane de euro, in timp ce pierderile operationale se cifrau la 31,4 milioane de euro. Compania mai avea 81.630 de clienti, majoritatea utilizatori de cartele prepaid. In prima jumatate a acestui an, incasarile Cosmorom se ridica la 3,6 milioane de euro, in timp ce pierderile operationale sunt de 10,9 milioane de euro. Compania avea la finalul lunii iunie aproximativ 85.100 de clienti.
RomTelecom a fost obligata la inceputul acestui an sa plateasca 24 de milioane de dolari catre ING Bank si Alpha Bank, acoperind astfel o parte din datoriile operatorului mobil. Cosmorom nu a platit sumele datorate companiei grecesti Intracom, ceea ce a dus la deschiderea unui proces intre cele doua parti. Conform specialistilor, acesta s-ar putea dovedi mai costisitor decat plata datoriei in sine.
Infiintata in 1999, divizia de telefonie mobila a RomTelecom si-a inceput activitatea in anul 2000. Cosmorom a avut o evolutie fireasca la inceput, insa incepand din 2001 numarul de clienti a inceput sa scada, iar veniturile s-au redus, datoriile incepand sa se acumuleze. Unii citeaza ca principale motive lipsa investitiilor pentru extinderea ariei de acoperire, altii spun ca lipsa unei politici concrete de marketing a pus Cosmorom in imposibilitatea de a concura cu liderii pietei. Varianta vanzarii operatorului a fost lansata la inceputul acestui an, insa oficialii OTE au precizat ca acest lucru nu va acoperi in totalitate datoriile companiei.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO