Prima pagina

Otelinox: prima batalie bursiera pentru o companie

18.08.2000, 00:00 6



Succesiunea ofertelor si a contraofertelor pentru Otelinox Targoviste a transformat competitia dintre actionarul majoritar Samsung Deutschland si un actionar minoritar fondul de investitii Lindsell Enterprises in cea mai dura batalie care s-a purtat pana in prezent la Bursa de Valori pentru preluarea actiunilor unei societati, sumele implicate in joc fiind de cateva milioane de dolari.

De la inceperea ostilitatilor pretul la Bursa a actiunilor Otelinox a crescut cu peste 70% in doua luni, pana la 36.800 lei - joi, iar brokerii spun ca ascensiunea nu se va opri aici.

Succesiunea de oferte lansate succesiv de cei doi combatanti a dus pretul pentru Otelinox pana la 40.000 lei (1,8$) - ultima oferta anuntata ieri a lui Lindsell, fata de 34.500 lei, cea a lui Samsung. Cand a inceput competitia Samsung a oferit 25.000 lei.

Cristian Andrei Siminel, reprezentantul societatii care administreaza fondurile de investitii Lindsell si Broadhurst, spune ca actiunile Otelinox sunt in prezent cu mult sub valoarea reala. Din acest motiv el va licita peste oferta lui Samsung.

"In conditiile in care ar exista o lege pentru protectia actionarilor minoritari valoarea reala a actionilor Otelinox ar trebui sa fie intre 17 --18 dolari/actiune. Fara acesta lege, probabil ca nivelul ar trebui sa fie la 10 dolari/actiune" a declarat Ziarului Financiar, Andrei Siminel. Broadhurst detine 14,15% din Otelinox.

Otelinox a raportat pentru primul semestru al anului un profit net de 88,9 mld. de lei (3,9 mil. $), de cinci ori mai mare decat in perioada similara a anului trecut, si care depaseste intreg profitul anului trecut. Cu toatre acestea actionarii minoritari considera ca societatea nu si-a valorificat integral potentialul.

"Este greu de argumentat daca exista sau nu o relatie directa intre presiunile pe care le-am exercitat fata de administratorii coreeni pe parcursul ultimului an si performantele recente, incredibile ale societatii. In societate nu s-au produs evenimente majore, pretul international nu a crescut si totusi se intampla ceva" a spus Andrei Siminel.

"In esenta, Otelinox este o societate detinuta public si toti actionarii trebuie sa se bucure de roadele activitatii, si sa speram ca toti emitentii vor intelege ca acesta este un atribut fara echivoc al proprietatii" a mai adaugat el

Presiunea ofertelor de cumparare a determinat firesc, cresterea cotatiei Otelinox, dar nu si cea a valorii tranzactiilor, pentru ca, pe de-o parte actionariatul este foarte concentrat, iar pe de alta, niciunul dintre detinatorii pachetelor mari de actiuni Otelinox nu s-au hotarat inca sa vanda.

"Societatea se indreapta catre o situatie cu un actionariat extrem de polarizat, si actiunile care circula pe piata se imputineaza pe zi ce trece" a comentat Florin Aldea, director la Alpha Finance. "Clientii nostrii nu au cum sa investeasca in Otelinox pentru ca nu vor mai ramane actiuni pe care acestia sa le poata cumpara" a adaugat el.

Analistii sunt de parere ca interesul ridicat pentru Otelinox se datoreaza si celor aproximativ 20 de milioane de dolari aflati in prezent in conturile societatii, bani returnati de FPS societatii dupa procesul de privatizare.

"Conducerea companiei a incercat sa utilizeze acesti bani pentru capital de lucru, dar dupa proteste actionarilor minoritari, FPS a blocat acesti bani intr-un cont care nu pot fi utilizati decat pentru anumite destinatii de investitii" a declarat Ziarului Financiar un analist. Acesta a mentionat ca valoarea unei actiunitrece lejer 70.000 de lei. "Ce doi ofertanti se vor mai bate" este de parere sursa citata.

Reprezentantii Otelinox si Samsung nu au putut fi contactati pentru comentarii. Samsung este reprezentata la lansarea ofertelor de cumparare de Societe Generale Romania.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO