Prima pagina

Pasarea Phoenix trage sa moara

25.04.2001, 00:00 25



Acum un an de zile Viorel Catarama a surprins pe toata lumea anuntand lansarea unui nou fond mutual, denumit Phoenix. Era la patru ani de la caderea Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), administrat de SAFI Invest, societatea care trebuia sa aiba grija si de fondul Phoenix.

Viorel Catarama spunea in urma cu un an ca spera sa demonstreze prin lansarea fondului Phoenix ca poate aduce castiguri investitorilor. El i-a invitat pe fostii investitori ai FMOA sa se alature noului fond. "Eu sper ca va exista cere si interes pentru acest fond" afirma Catarama pe 18 aprilie 2000.

Dupa un an de zile datele arata ca omul de afaceri nu a avut succes cu Phoenix, investitorii ocolind fondul. Acesta in ciuda faptului ca Phoenix a raportat o crestere foarte mare a unitatii de investitie. La lansarea fondului valoarea unei unitati era de 10.000 de lei. Acum, dupa un an de functionare valoarea unitatii de investitie este de 33.655 de lei, de peste trei ori mai mare decat cea initiala.

Si totusi, numarul de investitori este cu mult sub numarul minim necesar cerut de reglementarile Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Conform ultimelor date, Phoenix mai avea doar 60 de investitori, activul net fiind de doar 23 milioane de lei - bani pe care nu-i mai poti investi nici macar intr-o Dacie noua.

Legislatia fondurilor deschise de investitii prevede ca dupa un an de zile de la lansare numarul de investitori trebuie sa fie de cel putin 500, iar valoarea activului net sa depaseasca 500 milioane de lei. Ca urmare, Phoenix traieste ultimele clipe ale scurtei sale existente. Cel mai probabil, fondul se va lichida - acesta a fost raspunsul unei secretare a societatii SAFI Invest atunci cand a fost intrebata daca se pot cumpara unitati de investitii in fond.

In ciuda repetatelor apeluri Viorel Catarama nu a raspus solicitarilor Ziarului Financiar de a explica care este situatia fondului. De asemenea nici Neli Neacsu, directorul general al SAFI Invest nu a raspuns intrebaruilor Zirului Financiar.

Alternativele sunt acum putine pentru Phoenix. Din cauza ca numarul de investitori este mult mai mic decat prevad reglementarile, investitorii ar trebui fie sa lichideze fondul fie sa incerce fuziunea cu un alt fond sau o reorganizare.

In toate variantele toti investitorii trebuie consultati - ceea ce n-ar trebui sa fie prea greu, odata ce sunt numai 60 de insi. Chiar daca SAFI Invest nu va face acest demers, autoritatea de supraveghere va interveni in mod sigur pentru a decide lichidarea fondului.



Fondul lui Catarama: a doua oara n-a mai mers



Phoenix a fost lansat in primavara anului trecut cu un capital initial de 100 de milioane de lei. Membrii fondatori au fost o persoana juridica - societatea Elvila - si patru persoane fizice, printre care Viorel Catarama. Acesta a devenit si presedintele consiliului de incredere al fondului, adica organismul care trebuie sa vegheze la buna administrare a banilor investitorilor.

Viorel Catarama, presedintele Consiliului de Incredere al Investitorilor, detinea ca persoana fizica si prin intermediul societatii Elvila 90% din acest capital. Societatea de depozitare a fost desemnata Libra Bank, unde Viorel Catarama era actionar principal la vremea respectiva.

Distributia unitatilor de investitie trebuia sa se realizeze prin societatea de brokeraj Intervam unde de asemenea omul de afaceri avea interese.Intre timp atat Libra Bank cat si Intervam au iesit din parohia lui Catarama fiind preluate anul trecut de un grup de investitori ciprioti.

Conform prospectului de emisiune Phoenix trebuia sa fie un fond mutual cu grad de risc mediu, cu investitii in valori mobiliare cotate, in obligatiuni emise de societati care au in spate garantii, certificate de trezorerie si depozite bancare. CNVM a autorizat fondul pe data de 13 aprilie 2000.

Catarama era sigur acum un an ca de data aceasta succesul va veni, iar ceea ce s-a intimplat cu FMOA nu se va mai repeta. Sperantele lui s-au implinit doar pe jumatate : destinul Phoenix a fost diferit de cel al FMOA, in sensul ca n-a cazut. Insa nici n-a atras investitori si bani.

"Eu cred ca investitorii se pot baza pe cei care au facut fata in vremuri de criza. SAFI Invest a supravietuit in situatii extrem de grele .... si a invatat din greseli. De data aceasta m-am implicat direct in acest fond mutual", spunea Viorel Catarama la lansarea Phoenix.

Lucrurile nu au iesit asa cum le-a prevazut omul de afaceri.

La inceput a avut ceva mai multi investitori in fond - dar acestia s-au retras intre timp. Se poate spune ca pana si Catarama si-a retras o parte din bani, odata ce fondul a ajuns la un activ net de 23 de milioane de lei.

Phoenix nu a fost membru al Uniunii Nationale a Organismelor de plasament colectiv (UNOPC), care grupeaza majoritarea fondurilor mutuale si a societatilor de adminsitrare de pe piata Romaneasca. In aceste conditii, de-a lungul timplului nu s-a stiut nimic despre structura plasamentelor fondului. Intrucat nu este membru al UNOPC Phoenix nu era obligat sa raporteze situatia activelor.

Ceilalti administratori de fonduri mutuale nu pot uita asa de usor caderea FMOA."Cand Catarama a infiintat fondul Phoenix am declarat ca ar trebui sa le fie rusine sa mai faca inca un fond mutual dupa ce s-a intamplat cu FMOA. Pana la urma piata a aratat ca Phoenix nu are nici un viitor.

Au pornit cu active putine si fara nici un potential. Probabil ca au vrut doar sa incerce marea cu degetul sau sa faca un test de imagine" a spus Dragos Simion presedintele UNOPC si administratorul fondurilor mutuale Stabilo si FDI Galati.

Spre deosebire de FMOA, Phoenix nu a ajuns niciodata suficient de cunoscut si chiar si administratorii celorlate fonduri spun ca nu i-au simtit prezenta in piata. In plus, chiar astazi, daca vrei sa afli ceva date despre el, nu-i prea usor. "Nu am informatii despre fondul Phoenix pentru ca acest fond nu era in UNOPC si nu publica date. Este firesc sa se lichideze daca nu a reusit sa atraga un numar mare de investitori. Initiativa de lansare a acestui fond a lui Catarama mi s-a parut cel putin curajoasa, dupa esecul pe care l-a avut cu FMOA. Probabil ca din acesta cauza nici nu a avut succes cu Phoenix."

Sunt cuvintele lui Dan Nicu, presedinte societatii de administrare a investitiilor SIRA. El adauga ca "esecul acestui al doilea fond a lui Catarama are si un aspect bun: trebuie sa fie si fonduri care se lichideaza din cauza ca nu au reusit sa atraga un numar suficient de investitori sau nu au nici un fel de perspectiva."

Dragos Simion, director executiv la Quadrant Asset Management spune ca dupa atatea caderi si scandaluri in care multi oameni au ramas fara bani nu mai este loc de incercari sau renasteri. "In perioada urmatoare nu cred ca mai este loc de experimente. Probabil ca societatile de administrare care au o prestanta vor incerca sa se consolideze iar initiativele de infiintare a unor noi fonduri mutuale sau ale unor noi societati de administrare vor fi amanate pana se redreseaza piata", Dragos Simion.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO