Prima pagina

Patriciu il acuza direct pe Basescu ca ii vrea capul

09.03.2006, 00:00 7

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, l-a atacat direct, ieri, pe presedintele Romaniei, Traian Basescu in dosarul Rompetrol, sustinand ca presedintele il vrea la pamant.

"Suntem una dintre putinele societati romanesti pregatite pentru Uniunea Europeana. Este un proces politic si e condus de oameni care nu inteleg asta. Duceti ciobanul la doctor", a spus ieri Patriciu.

"Ciobanul acestei tari este presedintele Basescu", a continuat omul de afaceri. Acesta este cel mai tare atac pe care un om de afaceri il lanseaza impotriva presedintelui.

Patriciu nu a prezentat insa nici o dovada prin care sa arate implicarea presedintelui in dosarul Rompetrol. Pana la inchiderea editiei, presedintia nu a facut vreun comentariu.

Patriciu afirma ca valoarea pachetului sub sechestru instituit de procurorii care instrumenteaza dosarul Rompetrol (25% din Petromidia) se situeaza intre 250 mil. euro si zero, acestea urmand sa nu mai aiba nicio valoare daca abuzurile vor continua. La ultimul pret bursier de 1.010 lei pe actiune, valoarea pachetului sub sechestru trece de 150 mil. euro.

Grupul petrolier Rompetrol si-ar putea inceta activitatea daca abuzurile impotriva sa vor continua, a sustinut Dinu Patriciu.

Patriciu sustine ca masura sechestrului asigurator pe pachetul de 25,8% din Petromidia, liber de orice sarcina si detinut de catre compania - mama The Rompetrol Group NV Olanda (detinuta 80% de Patriciu si 20% de americanul Phil Stephenson), a fost impusa de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, si "este ilegala si abuziva", afectand angajatii companiei si economia romaneasca.

In replica, reprezentantii Parchetului motiveaza ca masura a fost luata in conditiile in care faptele de care sunt acuzati Patriciu si americanii Phil Stephenson, respectiv Colin Hart au produs statului prejudicii de 19.945 mld. lei vechi (circa 570 mil. euro). In urma sechestrului, actiunile Rompetrol Rafinare au fost suspendate miercuri de la tranzactionare.

Patriciu sustine ca masura procurorilor ar fi trebuit sa vizeze averea sa, care este de 2 - 3 ori mai mare decat valoarea acestui sechestru. El mai spune ca masura a fost luata impotriva companiei si nu a sa, ceea ce afecteaza credibilitatea afacerii si implicit relatiile Rompetrol cu bancile care acorda imprumuturi pentru finantarea operatiunilor.

Potrivit lui Patriciu, pierderile inregistrate de Rompetrol la Bursa in 2005 au fost de circa 100 mil. $ si acestea ar fi mai putin insemnate daca s-ar judeca mai repede procesul.

Vineri, la Curtea de Apel Bucuresti se va judeca recursul in cazul propunerii de arestare preventiva a lui Patriciu, inaintata de procurori si respinsa la finele lunii trecute de Tribunalul Bucuresti.

Patriciu si alti manageri ai grupului sunt pusi sub acuzare in dosarul Rompetrol pentru comiterea mai multor infractiuni, cum ar fi inselaciune sau manipularea pietei de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO