Prima pagina

Patriciu sare peste stacheta de un miliard de dolari

17.02.2003, 00:00 11

Cifra de afaceri a grupului Rompetrol a depasit anul trecut un miliard de dolari, lucru care il aduce pe Dinu Patriciu, presedintele companiei, un pic mai aproape de obiectivul pe termen mediu anuntat: depasirea performantelor SNP Petrom pana in prima jumatate a anului viitor.
Patriciu a declarat pentru Ziarul Financiar ci toate unitatile grupului, cu exceptia rafinariei Petromidia, au inregistrat profit. "Si Petromidia s-a apropiat, pentru ci in ultimele luni ale anului a recuperat ceea ce a pierdut in prima parte a anului. Din septembrie Petromidia a avut profit operational", a precizat Patriciu.
Veniturile grupului Rompetrol, auditate conform standardelor internationale IAS, au atins in anul 2002 668 milioane de dolari, iar profitul a fost de aproximativ 15 milioane de dolari. Anul trecut Rompetrol a vandut 25,1% din actiuni catre grupul petrolier austriac OMV, apropiere care a modificat oarecum si planurile de listare a actiunilor companiei pe bursele internatioanle. "Cu 25% din actiuni la OMV o asemenea miscare nu mai este de interes, pentru ca exista si alte variante", a spus Patriciu. Presedintele Rompetrol spune ca in acest an toate firmele din grup vor fi listate la Bursa de Valori din Bucuresti, la o valoare nominala a actiunii de 1.000 de lei. 
Grupul este prezent pe piata Rasdaq prin intermediul a doua companii, Rompetrol Rafinare-Complex Petromidia si Rompetrol SA (formata din fuziunea Rompetrol Bucuresti cu rafinaria Vega Ploiesti). La bursa sunt listate actiunile Riompetrol Well Services.
"Nu vor mai avea loc alte modificari ale structurilor din Rompetrol, care a ajuns la un aranjament logic; avem companii de extractie, de prelucrare si de servicii", spune Patriciu.
Politica de expansiune a OMV, care a realizat mai multe achizitii in Europa (ultima, 313 benzinarii de la BP pentru 377 mil.$) va fi sustinuta, spune Patriciu, si de Rompetrol, dar "la nivel regional". In acelasi timp Rompetrol si-a definitivat structura de companie intergata cu activitati de extractie si in Romania, pe langa cele din strainatate, in urma castigarii licitatiilor organizate de Agentia Nationala a Resurselor Minerale pentru doua perimetre petroliere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO