Prima pagina

Patronul Romsys: Anul trecut am avut un profit de 11 mil. dolari. Ce motiv am sa vand compania?

Patronul Romsys: Anul trecut am avut un profit de 11 mil. dolari. Ce motiv am sa vand compania?

Marius Cojanu, proprietarul companiei Romsys: Atata vreme cat pot sa-i finantez dezvoltarea nu intentionez sa vand.

29.09.2006, 20:07 246

Omul de afaceri Marius Cojanu, proprietarul companiei Romsys - unul dintre cei mai mari integratori de solutii IT&C de pe piata locala, a primit in ultimii ani mai multe oferte de achizitie de la fonduri de investitii si alte firme, pe care insa le-a refuzat.
"In ultimii cinci ani au trecut pe aici multe companii si fonduri de investitii, cu propunerea de a cumpara Romsys. Nu am vandut atunci si nu am de gand sa o fac nici de acum inainte", a spus Cojanu pentru ZF.
"Anul trecut am facut un profit de 11 milioane de dolari, la o cifra de afaceri de 44 de milioane de dolari. Ce motiv as avea sa vand? La o asemenea marja, ganditi-va cat de repede si-ar recupera investitia oricine ar investi in companie", a explicat el. "Vreau ca firma sa creasca in continuare si atata vreme cat pot sa-i finantez dezvoltarea nu intentionez sa vand. Pana acum profitul a fost reinvestit in companie", a mai spus Cojanu.
Romsys a fost infiintata in 1993 si este detinuta in proportie de 99,99% de Marius Cojanu.
Conform datelor prezentate, Romsys a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 44,8 mil. $ (36 mil. euro), fata de 31,5 mil. $ (25,37 mil. euro) in anul 2004. Numarul de angajati a crescut la 217.
Cojanu nu a dorit sa ofere detalii privind evolutia din acest an a cifrei de afaceri a Romsys. "Suntem increzatori in evolutia businessului. Mai mult nu va putem spune, nu ne jucam cu milioanele. Sunt proiecte care au demarat acum, altele care vor incepe si care se pot intinde ca desfasurare pe o perioada mai lunga, putand influenta indicatorii companiei", a spus el.
Romsys a investit o jumatate de milion de euro in deschiderea unui nou sediu in cadrul complexului Bucharest Business Park, pe care l-a inaugurat saptamana trecuta. "Este o investitie in imaginea companiei, dar si pentru ca expertii straini cu care colaboram la anumite proiecte sa poata regasi un mediu similar celui occidental. Noul sediu este important din acest punct de vedere si pentru ca e aproape de aeroportul Henri Coanda", a spus Mihai Popescu, director de dezvoltare al Romsys.
Compania este cunoscuta, in special, pentru implementarile de solutii IT din sectorul militar. Romsys a fost certificata de catre Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) sa lucreze la proiecte nationale si NATO clasificate. Romsys are clienti importanti si din mediul financiar-bancar, telecom, auto, utilitati si guvernamental.
In acest an, mai multi antreprenori romani din industria IT, in special cei tineri, si-au vandut actiunile detinute la companiile pe care le-au dezvoltat. Fondatorii IP Devel, Bogdan Putinica si Bogdan Daniel, au vandut controlul companiei grupului elvetian Adecco, intr-o tranzactie de 6-7 milioane de euro.
Compania americana Adobe Systems a platit circa 20 de milioane de dolari pentru producatorul roman de soft Interakt, conform unor surse de pe piata. Fondatorilor companiei, Alexandru Costin si Bogdan Ripa, le revine cea mai mare parte din tranzactie, o suma importanta urmand sa fie incasata si de George Haber, un antreprenor american de origine romana.
Pe piata de soft au mai fost si alte tranzactii in acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO