Prima pagina

Pentru marinarii de pe Kursk, ajutorul occidental ar putea veni prea tarziu

18.08.2000, 00:00 28



Un minisubmarin britanic si o echipa norvegiana de scufundatori la mare adancime se vor alatura, cel mai probabil maine, navelor militare rusesti in incercarea de a-i salva pe cei 118 marinari din submarinul nuclear Kursk esuat sambata pe fundul Marii Barents.

Operatiunile de salvare realizate de marina rusa in cursul noptii de miercuri spre joi au esuat din cauza vantului puternic si a vizibilitatii extrem de scazute de pe fundul marii, fapt ce l-a determinat pe premierul rus Mihail Kasianov sa afirme ca situatia submarinului este "aproape catastrofala", relateaza Reuters.

Minisubmarinul britanic LR5 a fost incarcat ieri-dimineata la bordul unei nave-cargo in portul norvegian Trondheim. LR5 functioneaza cu ajutorul unor baterii si poate aduce la suprafata pana la 15 oameni la un singur transport. LR5 nu a fost niciodata folosit la o operatiune de salvare adevarata, insa el a fost proiectat pentru a interveni in situatii limita cum este si cea a submersibilului rus.

Nava norvegiana civila DSV Seaway Eagle, care are la bord circa 15 scufundatori profesionisti pentru mare adancime, a fost aleasa pentru capacitatea sa de a sta nemiscata chiar si in cazul unor valuri puternice, lucru care ii va permite minisubmarinului LR5 sa lucreze cum trebuie. DSV Seaway Eagle a primit ordin sa paraseasca o platforma petroliera unde lucra si sa se alature flotilei ruse.

Specialistii americani se tem ca eforturile de salvare sunt aproape inutile si ca echipajul submarinului ar putea fi mort de mai multe zile.

"Informatiile oferite de sursele oficiale rusesti nu se potrivesc cu cele care provin de la serviciile de informatii americane, care se bazeaza pe o monitorizare tehnica minutioasa si pe metode de ascultare", a declarat un oficial american postului de televiziune CNN. Concret, expertii americani contesta declaratiile rusilor potrivit carora marinarii au transmis echipelor de salvare semnale SOS prin codul Morse lovind in peretii submarinului.

Ce-i drept, oficialii rusi isi schimba cam des declaratiile. Comandantul marinei ruse, amiralul Vladimir Kuroiedov, afirma de exemplu miercuri ca marinarii de pe Kursk vor ramane fara oxigen vineri, pentru ca ulterior sa revina asupra acestei informatii fara nici o explicatie si sa spuna ca, de fapt, rezervele de oxigen vor dura pana pe 25 august.

Presa rusa si britanica au acuzat autoritatile de la Moscova, inclusiv pe presedintele Vladimir Putin, ca nu au acceptat de la bun inceput ajutorul statelor NATO, inrautatind astfel situatia.

Viceamiralul Vladislav Iliin a declarat ca ordinul de a cere ajutor international a venit miercuri, dupa ce presedintele Vladimir Putin a discutat la telefon cu omologul sau american Bill Clinton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO