Prima pagina

Pentru Moody's, Romania nu a recuperat destul

17.12.2002, 00:00 10

Dupa un an de zile si cu mai multe rezerve, agentia americana de evaluare financiara Moody's "a notat" ieri ameliorarea situatiei economice a Romaniei.
In cei sase ani de cand evalueaza riscurile legate de Romania, Moody's si-a mentinut o optica mai severa decat celelalte doua mari agentii de rating - Standard&Poor's si Fitch, sanctionand cel mai dur inconsecventa autoritatilor romane la capitolul stabilizare macroeconomica si reforma structurala.
Calificativul acordat ieri pentru emisiunile de obligatiuni in valuta a fost imbunatatit de la "B2" la "B1", iar cel pentru depozitele bancare in valuta, de la "B3" la "B2". De asemenea, agentia a ridicat la "B1" ratingul pentru emisiunile de obligatiuni in lei. Perspectiva tuturor celor trei calificative este stabila.
Din punctul de vedere al Moody's, Romania se afla inca sub nivelul de la inceputul lui 1996, cand primea o nota cu o treapta mai sus - Ba3.
Prin nota "B1" Moody's indica faptul ca plasamentele in titlurile emise de Romania pe pietele internationale de capital intra in categoria celor cu un grad speculativ ridicat. Vechiul calificativ era deja in contradictie cu situatia concreta de pe piata, unde perceptia de risc in ceea ce priveste Romania s-a imbunatatit considerabil, iar cererile de cumparare din partea investitorilor sunt in crestere.
Chiar si calificativul "B1" poate fi considerat sever, in conditiile in care presupune ca Romania ar trebui sa plateasca o prima de risc de circa 4% la obligatiunile emise, peste dobanda de referinta. Aceasta inseamna ca anuntul Moody's nu va avea o influenta deosebita pe pietele internationale, fiind un semnal bun in principal pentru investitorii conservatori, mai retincenti fata de risc.
Imbunatatirea ratingului acordat de Moody's era asteptata de-abia la inceputul anului viitor. Desi nu este mentionata explicit printre motive, analistii straini apreciaza ca Moody's a reactionat astfel la confirmarea de catre UE a anului 2007 ca tinta pentru invitarea Romaniei si Bulgariei sa adere la Uniune.
Analistii Moody's remarca mai multe aspecte pozitive, insa nu trec peste faptul ca sectorul companiilor de stat este inca in mare masura nerestructurat.
"Pozitia financiara slaba a marilor societati detinute de stat, in special din sectorul energetic, a limitat imbunatatirea sustinuta a performantei macroeconomice, a franat dezvoltarea economica si, din cand in cand, a creat presiuni asupra serviciului datoriei", arata raportul Moody's. Din punctul de vedere al agentiei, restructurarea societatilor de stat este "cheia" consolidarii fiscale. De asemenea, este vitala pentru o alocare mai eficienta a resurselor - necesara cresterii productivitatii.
Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, aceeasi nota o mai are doar Bulgaria. Deosebirea este insa ca Bulgaria a fost anuntata tot ieri ca beneficiaza de o perspectiva pozitiva de imbunatatire a ratingului.
Prin aceasta imbunatatire a calificativului acordat Romaniei Moody's se aliniaza cu nota acordata in aprilie anul acesta de agentia Standard&Poor's - BAa€š. In viziunea agentiei Standard&Poor's, Bulgaria sta cu doua trepte mai bine decat Romania, in timp ce pentru Fitch diferenta este de o singura treapta, insa tot in favoarea Bulgariei.
Cu exceptia Ukrainei, care se afla cu o treapta mai jos, toate celelalte economii din regiune sunt mult mai bine cotate din punctul de vedere al expunerii la risc. Rusia se afla cu o treapta mai sus, la Ba3, si asteapta o imbunatatire a ratingului. Diferenta fata de tarile care au fost invitate sa devina membre ale UE este de pana la opt trepte.
Viziunea cea mai optimista o au analistii de la Fitch, care, in mod exceptional, au ridicat ratingul Romaniei de doua ori in mai putin de sase luni, pana la BB-, care corespunde calificativului Ba3 din scara Moody's.
Moody's foloseste o scara de evaluare deosebita de celelalte doua mari agentii de rating - Standard&Poor's (S&P) si Fitch. Astfel, nota B1 corespunde calificativului BAa€š acordat de S&P si Fitch.
Categoria superioara de rating, in care Romania se afla in 1996, este Ba3-Ba1.
Moody's a fost printre institutiile cele mai ingrijorate de situatia financiara a Romaniei in 1999, cand anticipa intrarea in incapacitate de plata a datoriilor. In urmatorii doi ani agentia a ramas in expectativa, pana sa accepte ca riscul a disparut.
Acum Moody's noteaza ameliorarea politicilor economice din Romania, cresterea rezervelor valutare si diminuarea gradului de indatorare. "Managementul fiscal a fost imbunatatit, procesul de formare a bugetului a devenit mai transparent, numarul elementelor extrabugetare a scazut, iar privatizarea societatilor de stat progreseaza", remarca analistii Moody's.
Referitor la invitatia de aderare a Romaniei la NATO si la procesul de integrare in Uniunea Europeana, agentia arata ca acestea ofera cadrul de reglementari pentru aprofundarea reformelor economice si institutionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO