Prima pagina

Petrom a depasit in valoare toata concurenta din Est

Petrom a depasit in valoare toata concurenta din Est
10.01.2005, 00:00 24

Compania romaneasca Petrom a devenit in aceste zile cea mai valoroasa companie petroliera de pe pietele bursiere din regiunea Europei Centrale si de Est, depasindu-si "suratele" din Polonia sau Ungaria.
Valoarea Petrom pe Bursa de la Bucuresti a crescut cu peste 2,5 miliarde euro in numai o luna, ajungand acum la 5,59 miliarde euro. Compania aflata acum in portofoliul OMV - Austria, valora in urma cu exact un an nu mai mult de 1,27 miliarde euro, adica de 4,5 ori mai putin decat acum, ceea ce indica un "salt" spectaculos, destul de rar intalnit pe orice bursa din lume. Actiunile Petrom au inchis ultima sedinta de tranzactionare la 3.880 lei (10 eurocenti). Acum, un an o actiune Petrom valora 1.700 lei/actiune, iar in decembrie ajunsese la 3.050 lei.
Cu o majorare substantiala de capital din partea OMV si cu un euro in cadere fata de leu, cea mai mare companie petroliera din Romania a reusit la inceputul acestui an sa aiba o valoare bursiera mai mare decat companii petroliere care au un volum de afaceri de 2 - 3 ori mai mare, sunt cu mult mai profitabile si lupta pentru suprematie pe piata regionala, cum este cazul MOL (Ungaria) sau PKN Orlen (Polonia).
Comparativ, capitalizarea companiei ungare MOL la Budapesta este de 5,08 miliarde euro, ultimul pret pe actiune fiind de 46,85 euro (11.620 de forinti). Valoarea PKN Orlen la bursa din Varsovia este de 3,58 miliarde euro, ultima cotatie fiind de 8,37 euro (34,5 zloti) pe actiune. Singura companie petroliera din regiune care are o capitalizare superioara este chiar noul proprietar al Petrom. Grupul austriac OMV trece de 6,7 miliarde euro pe Bursa de la Viena, la o valoare de 223,85 euro per titlu.
De fapt, Petrom si OMV castiga acum in valoare pe seama capitalului proaspat atras de la actionari in luna decembrie a anului trecut, cand ambele companii si-au majorat capitalul social.
Analistii considera insa ca mai este loc de crestere pentru titlurile Petrom, in contextul in care asteptarile investitorilor sunt in acest caz mai mari comparativ cu alte companii din regiune.
"La o prima vedere pare ca actiunile Petrom mai au loc de crestere. Este destul de dificil sa comparam companiile de pe piata romaneasca cu cele de pe alte piete est-europene deoarece conditiile de piata difera. Despre bancile romanesti se spunea in urma cu sase luni ca sunt cele mai supraevaluate din regiune si totusi de atunci au crescut destul de mult. Investitorii straini considera ca gradientul de crestere este mai mare pe piata romaneasca si de aceea este de asteptat ca si evolutiile sa fie mai dinamice," a spus Dragos Neacsu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment.
Achizitia Petrom de catre OMV isi produce acum din plin efectele si pe pietele bursiere, tranzactia fiind incheiata abia acum trei saptamani.
Intrarea austriecilor ca actionari la Petrom a crescut talia ambelor companii si a modificat structura actionariatului acestora.
Pe de o parte, Petrom a beneficiat de un aport de capital de 830 mil. euro de la OMV in capitalul social propriu. In acest fel, austriecii cu un efort financiar total de 1,5 miliarde euro au intrat in posesia a 51% din Petrom. Acum acest pachet valoreaza 2,8 mld. euro, adica austriecii si-au scos banii platiti si au si profit.
De cealalta parte, "inghitirea" companiei romanesti nu a fost usoara pentru OMV, care pentru a-si refinanta achizitia, dar a gasi si noi fonduri de expansiune in regiune, si-a majorat capitalul de la 27 de milioane la 30 de milioane de actiuni, prin emisiunea de titluri noi. Operatiunea a insemnat atragerea de fonduri de la actionarii de pe Bursa de la Viena, in conditiile in care principalii actionari ai OMV - statul austriac si fondul de investitii petrolier din Abu Dhabi IPIC - nu au participat la majorare. In urma acestei miscari, lichiditatea OMV s-a marit semnificativ, mai mult de jumatate din actiunile sale fiind acum in posesia investitorilor de la Bursa din Viena, iar in actionariat situatia s-a inversat: ponderile detinute de catre statul austriac si IPIC au scazut de la 55% sub 50%.
Paradoxul numit Petrom este cu atat mai mare cu cat comparatia cu celelalte companii petroliere importante din regiune nu poate rezista, nici sub aspectul indicatorilor financiari, nici privind personalul.
Ultimul bilant al companiei romanesti (din 2003) indica venituri de 2,03 miliarde euro si o pierdere de 8 milioane euro, conform standardelor internationale de contabilitate. In aceeasi perioada de raportare, MOL inregistra un profit net de circa 380 mil. euro la afaceri de 5,74 mld. euro.
PKN Orlen a realizat un profit net de peste 203 mil. euro la un volum de afaceri de peste 5 miliarde euro. MOL si PKN au ambele peste 15.000 de angajati, fata de Petrom, care avea la aceeasi data peste 57.000 de angajati.
OMV a concurat anul trecut cu MOL si PKN pentru a prelua pachetul majoritar al Petrom.
Compania austriaca a realizat in 2003 un profit net de 393 mil. euro la venituri de 7,6 mld. euro, avand 6.137 de angajati.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO