Prima pagina

Petrom isi face curaj sa iasa pe bursa

04.04.2001, 00:00 16



Conducerea Societatii Nationale a Petrolului-Petrom, cea mai mare companie din Romania, pregateste listarea actiunilor companiei la Bursa de Valori, o decizie concreta in acest sens urmand sa fie luata la Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) de luna aceasta.

"In cadrul AGA din luna martie s-a discutat proiectul de listare a actiunilor SNP Petrom la BVB, dar s-a hotarat ca momentul listarii sa fie stabilit in sedinta din luna aprilie", au declarat Ziarului Financiar oficiali ai companiei.

Listarea Petrom la bursa a fost ceruta in mai multe randuri de fondurile de investitii care opereaza pe piata romaneasca de capital, dar conducerea si Ministerul Industriei si Resurselor (MIR) au fost reticente.

AGA de la Petrom s-a temut ca prin listarea actiunilor la bursa valoarea companiei ar fi scazut tinand cont de lipsa banilor din piata si a mediului economic nefavorabil. Valoarea de piata a companiei nationale a petrolului este cifrata in momentul de fata la 2,5 miliarde de dolari.

In acest moment, Petrom incearca si sa iasa pe piata externa printr-o emisiune de obligatiuni in valoare de 150-300 milioane de euro, care uterior sa fie convertibile in actiuni.

Dupa perioada de scadenta, actiunile Petrom care fac obiectul obligatiunile ar urma sa fie listate la randul lor pe piata externa urmarindu-se in acest fel o majorare de capital.

Momentan, 8% din actiunile Petrom sunt detinute de fonduri de investitii si persoane parrticulare. Restul de actiuni apartin statului roman prin Ministerul Industriei si Resurselor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO