Prima pagina

Petrom va lua bani pentru Kazahstan de la OMV

06.07.2004, 00:00 13



SNP Petrom a renuntat la contractarea unui credit de circa 60 mil. euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru finantarea operatiunilor sale din Kazahstan, fondurile necesare urmand sa fie furnizate de catre austriecii de la OMV. Grupul austriac se afla pe ultima suta de metri in negocierile pentru preluarea a 51% din Petrom.



"Cei de la OMV vor veni cu suficienti bani si nu mai are rost sa contractam un credit pentru finantarea operatiunilor noastre din Kazahstan", a declarat pentru ZF Gheorghe Constantinescu, directorul general al SNP Petrom.



OMV negociaza in acest moment cumpararea directa a unui pachet de 33,34% din actiunile Petrom, dupa care va trebui sa participe la o majorare de capital pentru a detine 51% din actiunile Petrom. Pretul pe care-l va plati OMV pe pachetul de actiuni este estimat intre 600 si 850 mil. euro de catre surse de pe piata petroliera si bancara romaneasca, precum si de unii analisti internationali. Cu tot cu aportul de capital al OMV in faza a doua a tranzactiei, valoarea acesteia s-ar putea ridica la 1,3 - 1,4 mld. euro.



Petrom este unul dintre cei mai mari producatori de titei si de gaze din Europa Centrala si de Est, acesta fiind considerat de multi experti ca fiind cel mai atractiv activ al companiei. Petrom produce 5,8 mil. tone de titei pe an si 6 mld. mc de gaze, iar rezervele de titei se apropie de 900 mil. barili.



OMV, care are o productie de titei si de gaze mai mica decat cea a Petrom, va deveni astfel dupa tranzactie cel mai puternic grup petrolier pe acest segment din intreaga regiune. Austriecii s-au aratat foarte interesati de la bun inceput de perimetrele Petrom din Kazahstan.



In acest moment, productia Petrom din Kazahstan este nesemnificativa.



Petrom detine in Kazahstan licente pentru zacamintele Tasbulat, Turkemenoy si Aktas prin intermediul firmei Tasbulat Oil Corporation. Dintre acestea, numai unul din zacaminte este in productie, la un nivel de 200 tone pe zi. Aceasta productie este vanduta integral pe pietele externe din zona Asiei Centrale.



In perioada 2000-2002, investitiile realizate pentru exploatarea acestora depasesc 35 mil. $.



Pentru acest an, sunt programate sa intre in productie si celelalte doua zacaminte, potrivit ultimelor informatii disponibile. Strategia anuntata anul trecut de Petrom era de a accelera investitiile in zona mentionata pentru a reduce durata de recuperare a investitiei.



OMV dispune de un cash flow liber (flux de numerar) de circa 1 mld. euro anual. In plus, austriecii va trebui sa-si vanda participatia de 25,1% din grupul petrolier Rompetrol pentru a nu avea probleme cu Consiliul Concurentei la aprobarea achizitiei Petrom.



BERD are deja un reprezentant in Consiliul de Administratie al SNP in persoana unui olandez. BERD a acordat companiei in 2002 impreuna cu alte sase banci co - finantatoare un credit de 150 mil. $ pentru modernizare si pregatirea Petrom pentru privatizare. Pentru aceasta, BERD va putea opta pentru conversia in actiuni a creditului, avand voie sa detina 5% - 10% din Petrom.



Petrom a avut in 2003 un profit net de 38 mil. euro la venituri de 1,9 mld. euro. Capitalizarea este de 2,36 mld. euro.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO