Prima pagina

Petromidia a socat ieri Bursa cu o majorare de 137 mld. euro

Petromidia a socat ieri Bursa cu o majorare de 137 mld. euro
08.12.2004, 00:00 20

Petromidia a bulversat ieri piata de capital dupa ce a anuntat ca urmeaza sa-si majoreze capitalul cu numai putin de 137 miliarde euro. Greseala a fost corectata abia dupa aproape cinci ore, timp in care brokerii si investitorii au apucat sa se inflameze si chiar sa se intrebe ce se ascunde in spatele acestei operatiuni.
Marti, ora 11.52: actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au fost oprite de la tranzactionare la Bursa de Valori dupa ce compania a publicat in sistemul de tranzactionare a pietei un comunicat prin care a anuntat ca intentioneaza o majorare de capital. Nimic anormal pana aici.
Doar ca in comunicatul Petromidia apare o suma care imediat a trezit intrebari.  Brokerii si investitorii care au avut curiozitatea sa calculeze cati bani vrea Petromidia de la investitori: 5,23 milioane de miliarde de lei (137 miliarde de euro) au ramas stupefiati. La solicitarea ZF, reprezentantii Petromidia au confirmat informatia.
Dar suma era mult prea mare sa fie adevarata -  echivalenta cu Produsul Intern Brut al Romaniei pe 2,5 ani sau de aproape 50 de ori valoarea economiilor in valuta existente in banci. 137 mld. euro reprezinta jumatate din capitalizarea celei mai mari companii din lume, General Electric.
Mai toti brokerii si investitorii de la Bursa au luat de buna informatia, mai ales ca Bursa de Valori verifica comunicatele companiilor inainte de a le publica. Unii dintre brokeri isi formulasera deja ipoteze, altii calculau cat au dreptul sa subscrie, iar altii erau indignati pentru ca nu intelegeau ce e de fapt in spatele comunicatului.
"Am calculat ca trebuie sa vin de acasa cu zece milioane de euro ca sa imi mentin cota in cadrul companie," spunea ieri, nestiind nici el daca glumeste sau nu, un investitor de pe piata care detinea actiuni de cateva zeci de mii de euro.
"Se aproba emiterea spre subscriere a unui numar de 5.239.052.300.100 de actiuni noi cu valoarea nominala de 1.000 de lei, la un pret de subscriere egal cu valoarea nominala", suna comunicatul. Cu alte cuvinte Petromidia le oferea actionarilor posibilitatea de a subscrie actiuni in valoare de 5,2 milioane de miliarde de lei, suma echivalenta cu 137 miliarde de euro. Comunicatul mai preciza si ca asta inseamna ca actionarii vor putea subscrie 300 de actiuni noi pentru fiecare actiune detinuta.
"Este o miscare foarte inteligenta. Patriciu a gasit sigur un fond de investitii care sa intre cu cateva zeci de milioane de euro la Petromidia si ii ofera posibilitatea sa cumpere actiuni in majorare. Probabil a cumparat fondul cateva actiuni din piata si restul le va cumpara la majorare. Pe Bursa nu se gasesc de cumparat actiuni Petromidia de cateva zeci de milioane de dolari si oricum cine vrea sa cumpere mult ar ridica pretul peste 1.000 de lei, la care se face majorarea", comenta ieri la pranz un broker comunicatul companiei.
Alti brokeri chiar s-au declara indignati ca necesitatea majorarii cu un numar atat de mare de actiuni nu este explicata in mod transparent.
"Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare ar trebui sa se autosesizeze pentru ca nu este posibila o asemenea lipsa de transparenta. Probabil este vorba de o smecherie de a lui Patriciu, pe care noi cei din piata de capital o sa o intelegem peste un an," spunea ieri un alt broker.
Actiunile Petromidia au fost tranzactionate la Bursa in ultimele zile in jurul pretului de 900 lei/actiune, dar un investitor care ar fi vrut sa cumpere actiuni de cateva milioane de euro, 1.000 lei/actiune ar fi putea parea un pret bun.
Dupa mai mult de cinci ore, intrebati de mai multe ori de brokeri si de mass-media daca nu cumva e o greseala, reprezentantii companiei au recunoscut ca a fost vorba de o eroare. La ora 17, la sediul Rompetrol inca se mai calcula cat de mare trebuie sa fie majorarea de capital pentru a corespunde scopului pentru care a fost aprobata: preluarea actiunilor unei alte companii a grupului, Rompetrol Downstream. La ora 17.30 comunicatul gresit era inca pe site-ul Bursei de Valori, iar multi dintre brokeri plecasera deja spre casa gandindu-se de unde vor face rost de bani sa participe la majorare.
La ora 18, in sfarsit epilogul: Petromidia a publicat pe site-ul Bursei comunicatul corect in care preciza ca este vorba de un numar de actiuni de o mie de ori mai mic si ca actionarii vor avea dreptul de a subscrie de fapt 300 de actiuni noi pentru fiecare 1.000 de actiuni detinute. Suma pe care Petromidia vrea sa o atraga de fapt de la actionari este de fapt 5.239 miliarde de lei (137 milioane de euro). vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO