Prima pagina

Piata medicamentelor urca afacerile Fildas la 145 mil. euro

25.04.2006, 00:00 22

Grupul de firme Fildas detinut de Anca Vlad a realizat in 2005 o cifra de afaceri cumulata de 145 de milioane de euro, in crestere cu 30% fata de 2004.

"2005 a fost un an foarte greu, cu multe modificari legale, reduceri de marje si cu o criza financiara. Pe de alta parte, trendul ascendent s-a datorat in mare masura cresterii pietei si mobilizarii intregii echipe de vanzari", a declarat Anca Vlad, presedinte Fildas.

Vlad spune ca a primit mai multe oferte pentru vanzarea Fildas, insa nu intentioneaza sa vanda.

In schimb, Anca Vlad a apelat la o companie de audit pentru a evalua afacerile Fildas in contextul aderarii, proces care nu s-a finalizat inca.

Principala companie din grup, Fildas Trading, deruleaza activitati de distributie de medicamente si a realizat la nivelul anului trecut venituri de 105 milioane de euro si un profit de aproape 4 mil. euro. Celelalte companii ale grupului au contribuit cu restul de 40 mil. euro.

Cu acest avans, spune Anca Vlad, grupul Fildas a depasit cu circa 10% cresterea pietei in ansamblu. Pentru acest an, reprezentanta companiei estimeaza pastrarea procentului de crestere de peste 10% fata de ritmul pietei.

"Consumul de medicamente in Romania este de 10 ori mai redus comparativ cu consumul mediu european. Acest lucru nu poate contribui decat la cresterea pietei. Nu exista nici macar posibilitatea de stagnare. Pe partea de retail ne asteptam la o crestere a pietei de cel putin 15-20%", a afirmat Anca Vlad.

In prezent, partea de distributie reprezinta 75% din cifra de afaceri a companiei, insa acest procent va creste in urmatorii doi ani pana spre 85%.

"Intentionam sa dezvoltam businessul de baza, vanzarile wholesale. Avem rezerve foarte mari de crestere prin eliberarea unor portiuni foarte mari de piata", a mai spus Anca Vlad.

Pe partea de distributie de medicamente compania detine, conform propriilor estimari, o cota de piata de aproximativ 10-11% Pentru 2006, se asteapta o crestere a cotei de piata, dar care depinde de "liberalizarea pietei".

Compania detine in prezent 1.350 de angajati si si-a bugetat pentru 2006 investitii de peste 4 milioane de euro.

In ceea ce priveste reteaua de farmacii, compania detine brandul Catena pe care a decis sa-l extinda prin intermediul francizei.

"Vrem sa crestem prin francizare. Am facut un test de piata cu numai 5 farmacii in franciza, insa intentionam ca in urmatorii trei ani sa ajungem la 300 de unitati", a mai spus presedinta Fildas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO