Prima pagina

Pinochet a scapat iar de proces

11.07.2001, 00:00 13



Sute de oameni au iesit pe strazile din Santiago de Chile in semn de protest fata de decizia unui tribunal care l-a declarat pe fostul dictator Augusto Pinochet inapt pentru a fi judecat pentru incalcarea drepturilor omului.

Politia a folosit tunuri cu apa si gaze lacrimogene pentru a-i imprastia pe participantii la protestele de luni, in urma carora au fost arestate cel putin patru persoane.

Oponentii fostului dictator si-au exprimat dezamagirea fata de decizia judecatorilor, dar natiunea este in continuare divizata in ceea ce priveste mostenirea lasata de Pinochet, in ciuda dovezilor privind crimele comise de regimul sau, relateaza CNN.

Pinochet a fost inculpat pentru ascunderea a 75 de rapiri si asasinate politice dupa lovitura de stat militara din 1973, care l-a adus la putere. Multi chilieni il considera un erou care a scapat tara de comunism si au salutat decizia judecatoreasca.

Presedintele chilian Richard Lagos a cerut populatiei sa accepte controversata decizie fara proteste, o pozitie similara fiind adoptata si de ministrul spaniol de externe Josep Pique, a carui tara a luptat fara succes pentru extradarea lui Pinochet.

O curte de apel a decis ca fostul dictator, in varsta de 85 de ani, nu poate fi judecat din cauza sanatatii precare si a conditiei sale mentale sensibile.

Teoretic, procesul ar putea fi reluat daca starea de sanatate a lui Pinochet se va imbunatati, dar sansele ca acest lucru sa se intample sunt infime.

Pana si cei mai inversunati adversari ai fostului lider au recunoscut ca acesta nu va fi tras niciodata la raspundere din punct de vedere legal pentru operatiunile militare in urma carora zeci de detinuti politici au fost asasinati.

"Decizia inseamna ca nu mai exista nici o speranta pentru zecile de familii care asteapta inca sa li se faca dreptate", a declarat Mireya Garcia, vicepresedintele unei organizatii a rudelor disidentilor disparuti.

Unul dintre procurorii care sperau sa dovedeasca vinovatia lui Pinochet a declarat ca decizia de luni "arata cum dupa 11 ani de democratie, tribunalele chiliene mai au un drum lung de parcurs pana sa faca cu adevarat dreptate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels