Prima pagina

PNL "da voie" UDMR sa colaboreze cu partidul de guvernamant

13.12.2001, 00:00 10



Liderii PNL s-au intalnit, in ultimele doua zile, cu UDMR si cu UFD pentru a examina, sustin ei, posibilitatile de cooperare in vederea edificarii "proiectului politic de centru dreapta" destinat sa contrabalanseze forta partidelor de stanga, in special a PSD.

Intalnirile cu cele doua formatiuni sunt primele, organizate la nivel institutional, dupa pierderea alegerilor, de catre coalitia de centru-dreapta. Remarcabila nu este aceasta premiera, ci schimbarea intervenita in pozitia liberalilor fata de cele doua partide.

Daca, cu cateva luni in urma, liberalii acuzau UDMR pentru protocolul semnat cu PSD si cereau liderilor Uniunii sa-l denunte, la ultima intalnire presedintele liberal Valeriu Stoica a apreciat sprijinul parlamantar pe care UDMR il acorda partidului la putere, declarandu-se chiar de acord cu prelungirea acestuia.

"Am dorit sa transmitem un mesaj clar ca exista o buna colaborare intre PNL si UDMR. Nu putem contesta faptul ca stabilitatea politica in acest an a fost posibila sI datorita acestui protocol, dar noi dorim sa avea calea deschisa pentru orice colaborare politica", declara Stoica dupa intalnirea cu liderii Uniunii.

Cele doua partide au convenit sa se intalneasca trimestrial intrucat "se impune o mai buna colaborare indiferent ca anul acesta am avut un alt loc in Parlament si indiferent daca vom avea acelasi loc si in 2002", sustine la randul sau Marko Bela.

Daca pana saptamana trecuta, liberalii conditionau inceperea discutiilor cu UFD de acceptare unei fuziuni sub umbrela liberala, ieri liderii PNL i-au primit la sediul lor pe cei din UFD admitand ca acestia ar putea avea dreptate in momentul in care propun o constructie de centru dreapta, ca o alianta de partide din care sa faca parte si PN?CD.

Pozitiile raman aceleasi dar asta nu inseamna "ca nu putem colabora, sau decide, in functie de momentul istoric" declara ieri, dupa intalnirea cu liderii UFD liberalul Stoica.

Intre PNL si UFD nu vor mai exista de acum inainte, nici macar la nivelul limbajului, asperitati sau dificultati de comunicare, chiar daca liberalii nu renunta la ideea unui mare partid liberal "care sa inglobeze si componenta conservatoare a UFD" iar UFD doreste o coalitie in care sa intre PNL si PN?CD dar nu pe structura CDR intrucat "nu vrem sa revitalizam un cal mort, din punct de vedere politic," potrivit opiniei liderului UFD Adrian Iorgulescu.

Cele doua parti au stabilit sa se intalneasca in primul trimestru al anului viitor, "pentru a evalua posibilitatea construirii unei opozitii viabile la actuala guvernare"

De altfe, criticile liberalilor la adresa guvernarii si a "partidului stat" au crescut, in ultimul timp, in intensitate.

"La sfarsitul unui an in care Romania a scapat de vize, obtinand un succes pe plan extern, PSD a mancat lebedele democratiei interne incalcand toate regulile jocului politic si sacrificand, pe termen lung increderea in manierele sale parlamentare", declara ieri Valeriu Stoica in momentul prezentarii unui material intitulat "PNL - veritabila forta a opozitiei in 2001", document care prezinta realizarile parlamentare ale liberalilor, in acest an.

Calificand "acest Guvern - un mos Craciun ascuns dupa jeep-uri blindare", Stoica a lasat insa criticile pentru liberali pentru anul viitor. "Acum am spus realizarile. Bilantul il lasam dupa sarbatori", a argumentat el.

Ceva pare totusi a intuneca orizontul liberalilor lui Stoica. Trei formatiuni, cei drept minuscule, rupte din PNL s-au decis, cu doua zile in urma, sa-si uneasca fortele: PNL - Campeanu (primul presedinte al PNL in anii '90), PNL - Cerveni si PNL Traditional, condus de fostul ministru liberal Traian Decebal Remes.

Ei se autointituleaza "adevaratii liberali" si vor lupta, potrivit celui care ar urma sa-I conduca, Radu Campeanu, pentru coagulatea unei forte "adevarat liberale", ca pondere la actuala putere.

Liberalii conservatori nici nu vor sa auda de PNL- Stoica, drept urmare nici presedintele PNL nu-i va coopta in efortul sau de refacere a unei puternice forta de centru dreapta.

"Nu am fost informati despre proiectul lor. Nu ii vom contacta", declara ieri, vizibil iritat, presedintele singurei formatiuni de centru dreapta cu reprezentare parlamentara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO