Prima pagina

Pogonaru a fost numit de Erste "spion" la BCR

10.01.2006, 19:27 26

Grupul austriac Erste si-a numit cei doi reprezentanti care trebuie sa participe la toate sedintele de conducere ale BCR pana la preluarea efectiva a celei mai mari banci din Romania, au declarat pentru ZF surse bancare.

Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), si Manfred Wiemer, director executiv al Erste Bank, au fost desemnati sa supravegheze toate operatiunile si deciziile managementului actual al BCR pana la preluarea efectiva a bancii si numirea propriilor oameni in conducerea executiva.

Ei trebuie sa asiste, fara a avea drept de vot, la toate sedintele comitetului executiv al BCR, format din sase membri (presedintele executiv al bancii si cei cinci vicepresedinti), care se ocupa de operatiunile zilnice.

De asemenea ei trebuie sa participe la sedintele Consiliului de Supraveghere, format din sapte membri, reprezentanti ai tuturor actionarilor, si la reuniunile actionarilor (AGA). Comitetul executiv este condus de Nicolae Danila, iar Consiliul de Supraveghere il are ca presedinte pe Daniel Daianu.

Conform contractului de privatizare, Erste trebuie sa numeasca o echipa de zece oameni care sa asigure tranzitia.

Florin Pogonaru, 52 de ani, este presedintele AOAR din 2000. El a absolvit ASE si Facultatea de Drept, iar dupa 1989 a efectuat studii la Universitatea Georgetown din SUA.

Intre 1993 si 1994 a fost secretar de stat in Guvernul Vacaroiu la Consiliul de Reforma. Din 1995 a lucrat pentru mai multe banci austriece: GiroCredit (care a fost preluata in 1997 de Erste Bank), Creditanstalt si Bank Austria. El este membru in Consiliile de Administratie si Comitetele de Investitii ale Fondului Roman Post Privatizare, Fondului Roman de Economisire a Energiei si al companiei Nord, un holding cu investitii in domeniul imobiliar.

Manfred Wiemer, 49 de ani, a fost responsabil din partea Erste de afacerea BCR. El lucreaza la Erste din 1998, fiind seful diviziei strategice de extindere. Inainte a lucrat timp de 16 ani la Creditanstalt. Wiemer a fost seful echipei Erste care a achizitionat in 2000 cea mai mare banca din Cehia, si timp de doi ani de zile a fost responsabil pentru integrarea Ceska Sporitelna in Erste.

Austriecii au castigat licitatia de preluare a 62% din cea mai mare banca din Romania pentru care trebuie sa plateasca in termen de trei luni 3,75 de miliarde de euro. Erste urmeaza sa lanseze cea mai mare emisiune de actiuni din istoria Austriei pentru a strange 2,4 miliarde de euro, fonduri necesare pentru a plati pretul la BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO