Prima pagina

Popescu: O sa vand din actiuni pentru ca am nevoie de lichiditati

Popescu: O sa vand din actiuni pentru ca am nevoie de lichiditati
22.03.2005, 00:00 27

Ministrul finantelor, Ionut Popescu, are nevoie de lichiditati pentru cheltuieli personale. Si cum, potrivit spuselor sale, toti banii de care poate dispune sunt investiti pe Bursa, el intentioneaza sa dea un asa-numit ordin de vanzare la discretie societatii de brokeraj Vanguard (unde are cont deschis), care sa-i faca rost de sumele necesare fara ca Popescu sa mai indice care anume actiuni sa fie vandute si cand.



"Cred ca deja am tratat aceasta problema mai transparent decat mi-o impunea legea, facandu-mi public intreg portofoliul. Voi da un comunicat de presa in momentul in care voi imputernici firma de brokeraj sa inceapa sa vanda din actiuni pentru a-mi asigura banii necesari finalizarii unei case in constructie", a declarat Ionut Popescu. El dezminte toate speculatiile conform carora ar fi continuat sa faca tranzactii si dupa ce a fost numit ministru al finantelor.



"Portofoliul meu de actiuni a fost practic inghetat pana acum, insa pur si simplu am ajuns la concluzia ca am nevoie de bani", afirma Popescu. Ministrul sustine ca decizia de "dezghetare" a portofoliului nu poate fi suspectata de intentii de influentare a pietei, in conditiile in care se va produce in mod transparent si fara implicarea sa directa. De asemenea, el respinge acuzatiile potrivit carora s-ar fi aflat la originea caderii Bursei din 9 februarie, cand Ministerul Finantelor a transmis anumite informatii privind impozitarea cu 10% a castigurilor din capital, bulversand piata si dand nastere suspiciunilor ca anumiti jucatori ar fi aflat inaintea celorlalti despre ce era vorba.



Tocmai pentru a nu alimenta comentariile din piata, ministrul finantelor a hotarat sa se abtina de la prognoze privind diferiti indicatori macroeconomici, incluzand chiar si evolutia dobanzilor in cursul acestui an, in conditiile in care ministerul sau o poate influenta prin piata titlurilor de stat.



In ciuda tutoror acestor precautii, speculatiile legate de tranzactiile unui ministru care se autodeclara "pasionat de bursa" sunt alimentate din plin de faptul ca principalul sau consilier personal, Dan Marinescu, a lucrat tocmai la Vanguard, firma care s-a ocupat de construirea portofoliului de actiuni al lui Popescu.



Conform declaratiei de avere depusa in calitate de senator ales in toamna anului trecut, actualul ministru al finantelor detinea la 14 decembrie 2004 un portofoliu de actiuni care valora la acea data 15,9 mld. lei (circa 400.000 de euro).



Cele mai importante pachete de actiuni detinute de Ionut Popescu erau la vremea respectiva cele de la Unirea Shopping Center, in valoare de 110.000 de euro, si cele de la SIF Oltenia, in valoare de 93.000 de euro. Actiunile de la Unirea Shopping Center valoreaza acum tot 110.000 de euro in conditiile in care cursul acestora a scazut in lei, iar cursul leului a crescut fata de euro, in timp ce actiunile SIF Oltenia valoreaza acum 180.000 de euro, dublu fata de acum trei luni.



Avand in vedere ca ministrul sustine ca de atunci nu a mai realizat tranzactii pe Bursa, inseamna ca portofoliul sau de actiuni valoreaza acum 570.000 de euro. Popescu a realizat astfel in ultimele trei luni un castig de 42,5%.



Ministrul finantelor nu a prins insa cel mai bun moment pentru a incepe sa-si vanda actiunile, Bursa inregistrand in ultimele trei saptamani o corectie severa de 21%. La punctul de maxim al pietei de la finalul lunii trecute, actiunile detinute de ministrul finantelor valorau 750.000 de euro.



La data la care Popescu si-a depus declaratia de avere, pe langa actiunile detinute el mai avea de primit din majorari de capital actiuni Petrom in valoare de 70.000 de euro si actiuni Samus Mex in valoare de 48.000 de euro.



Pe langa actiunile detinute la Bursa, Popescu mai detinea un portofoliu de pozitii futures deschise la Bursa din Sibiu, prin care el miza pe cresterea actiunilor SIF.



La castigurile aduse de plasamentele in actiuni SIF s-au adaugat castiguri bune si de pe urma aprecierii cotatiilor SIF in ultimele luni, precum si din contractele pe care le-a cumparat de la Bursa din Sibiu. razvan.voican@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO