Prima pagina

Portelanul si faiantas-au "intors" in '89

14.07.2003, 00:00 33

Produsul intern brut, salariile, productia de lapte sau de ciment mai au inca pana sa atinga nivelul din 1989. Insa la portelan si faianta, industrie integral privatizata, pragul a fost atins. Ba chiar depasit.
Productia anuala de portelan si faianta este in prezent cu 20% mai mare decat inainte de 1989, in pofida faptului ca s-a redus capacitatea de productie, a declarat pentru Ziarul Financiar Gheorghe tentu, presedintele Organizatiei Patronale din Industria Sticlei si Ceramicii Fine. #leadend#
In acelasi ritm evolueaza si productia de sticla fina de menaj, care creste an de an cu 10%, desi capacitatile de productie sunt acum la jumatate fata de perioada comunista, a adaugat tentu. In plus, circa 80% din produsele de sticlarie fina de menaj (pahare, vaze, sticle ornamentale etc, lucrate manual) sunt exportate in UE, SUA, dar si Japonia.
De altfel, cele doua sectoare ale industriei de sticla si ceramica fina sunt cele care au beneficiat de cea mai mare parte a investitiilor. Principalii producatori de portelan si faianta sunt Cesarom Bucuresti, Mondial Lugoj, Cesiro Sighisoara, Apulum Alba Iulia sau Sanex Cluj Napoca. Piata produselor de sticlarie de menaj este foarte fragmentata, pornind de la microintreprinderi cu doi-trei angajati pana la mari companii care fabrica si alte articole de sticla sau ceramica.
Per total, piata sticlei si ceramicii fine -adica  vanzarile anuale-este estimata la 205 milioane $ in acest an, in crestere- cu 5% fata de anul anterior.
Recent, cea mai veche fabrica de portelan - IRIS SA din Cluj Napoca -, aflata in stare declarata de faliment, a fost cumparata de producatorul de geamuri Geromed din Medias, pentru 2 mil. $.
De cealalta parte se afla productia de sticlarie de ambalaj (sticle si borcane) si cea de geamuri, care au scazut puternic fata de valorile realizate inainte de 1989. In ceea ce priveste productia de sticlarie de ambalaj, singurele capacitati de productie aflate in functiune, potrivit lui tentu, au ramas la Sighisoara si la Stirom Bucuresti. Productia de geamuri este concentrata in patru centre: GES Boldesti Scaeni, Geromed Medias, Gecsat Tarnaveni si Gerom Buzau.
"Daca acum 20 de ani in Romania se fabricau un miliard de sticle si borcane, in prezent productia nu depaseste 100 de milioane de bucati. Acum importam sticle si borcane din Turcia, Grecia sau Bulgaria, dupa ce, in urma cu cateva decenii, noi i-am invatat pe bulgari sa produca borcane", a spus tentu.
In ceea ce priveste sectorul de geamuri, productia a scazut la mai putin de jumatate fata de cea de acum 15 ani, din cauza lipsei de investitii, a tehnologiilor invechite si a reorientarii cererii.
In pofida problemelor, patronatul estimeaza ca in acest an productia din aceasta industrie - de sticla si ceramica fina-va creste cu 6% pana la 265 mil. $, in timp ce exporturile vor creste chiar mai mult, cu circa zece procente. Daca exporturile de sticla si ceramica fina se ridicau in 2002 la 152 mil. $, pentru acest an tentu preconizeaza o valoare de 165 mil. $.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO