Prima pagina

Portland Trust, 300 mil. euro in spatii industriale

08.02.2006, 20:51 16

Portland Trust, dezvoltatorul proiectelor de birouri Opera Center si Bucharest Business Park, a inceput constructia unui proiect industrial in zona de vest a Capitalei, a carui valoare ar putea ajunge la 300 de milioane de euro in momentul finalizarii, dupa aproximativ trei ani.

"Avem un teren de aproximativ 100 de hectare in zona de vest a orasului, la iesirea de pe autostrada la kilometrul 14, unde am inceput deja lucarile de infrastructura pentru Bucharest West (denumirea proiectului - n. red.)", a declarat pentru ZF Robert Neale, managing director al Portland Trust.

O parte din teren este destinat vanzarii, insa cea mai mare parte este destinata inchirierii. Chiar si terenul destinat vanzarii va avea insa utilitati, potrivit lui Gabriel Chimisliu, Senior Consultant in cadrul Colliers International, brokerul proiectului. Portland Trust este unul dintre principalii dezvoltatori imobiliari de pe piata locala, alaturi de GTC, divizia imobiliara a grupului israelian Kardan.

Dezvoltatorul a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anilor ''90, cand a achizitionat un teren in zona Operei, unde a dezvoltat imobilul de birouri Opera Center, actualul sediu al unor companii multinationale precum ING, PricewaterhouseCoopers sau GSK. "Ulterior am mai cumparat o portiune de teren in imediata apropiere si am mai dezvoltat un corp, Opera Center II", explica Neale.

Proiectul Opera Center a fost vandut la jumatatea anului 2003 cu 29 mil. $ (aproximativ 24 mil. euro la momentul respectiv) catre fondul de investitii austriac CA Immo.

Ulterior, dezvoltatorul a achizitionat un alt teren in zona Pietei Presei Libere, unde a realizat proiectul Bucharest Business Park (BBP), actualul sediu al unor companii multinationale precum IBM, BAT, Coca-Cola sau Carpatcement. BBP a fost de asemenea vandut catre CA Immo in toamna anului trecut. Potrivit informatiilor din piata, valoarea tranzactiei a fost situata la aproximativ 60-65 mil. euro, fiind una dintre cele mai mari tranzactii de pe piata imobiliara, alaturi de vanzarea parcului de afaceri Iride Business Park pentru 63 de milioane de euro.

Ambele proiecte, Opera Center si BBP au fost pre-inchiriate cu mult timp inainte, potrivit Colliers, brokerul celor doua imobile, situatia repetandu-se in general si in cazul altor imobile de birouri clasa A precum Europe House, America House, Dorobanti 239 sau Charles de Gaulle Plaza. Portland Trust este o companie fondata in 1997 de catre doi investitori cu experienta in sectorul imobiliar si de retail din Cehia. Ulterior, Portland a atras si capital american pentru a-si extinde operatiunile in regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO