Prima pagina

Posta are 8 oferte pentru proiectul sau de telefonie fixa

21.01.2003, 00:00 13

Desi Romtelecom se plange de situatia sa financiara, piata telecom e privita cu invidie - si planuri de cucerire - de o multime de jucatori. Cea mai recenta miscare: Posta Romana are sa-si aleaga din opt posibili parteneri pentru a-si finanliza intentia de a intra pe piata telefoniei fixe. Conditii de participare: intre 2 si 6 milioane de dolari de cheltuit, pentru inceput.
Banca Comerciala Romana, Electromagnetica, Romservice International, Logic Telecom, Grupul Industrial Roman, SkyTel si Societatile de Investitii Financiare Banat-Crisana si Oltenia. Ce au in comun? Vor sa se extinda in telecomunicatii. Toate aceste companii au depus oferte pentru formarea, impreuna cu Compania Nationala Posta Romana (CNPR), a unui nou operator de telefonie. Dupa spusele directorului Gabriel Mateescu, Posta ar putea alege varianta infiintarii unei noi societati comerciale, in care statul ar avea pachetul majoritar. Investitiile necesare pentru realizarea infrastructurii noului operator se vor ridica, in urmatorii 3-5 ani, la cateva sute de milioane de dolari.
"Comisia de evaluare se va intruni la inceputul lunii februarie si atunci vom cunoaste propunerile lor. Pana la sfarsitul lunii februarie vom sti cine vor fi partenerii nostri la formarea operatorului de telefonie", a declarat, luni, agentiei MEDIAFAX, Marian Banica, seful Biroului Retele-Telecomunicatii din cadrul CNPR. Reprezentantii SIF-urilor sunt mai retinuti: "Deocamdata e vorba doar de exprimarea unor intentii. Nu putem face o oferta in primul rand pentru ca nu avem detalii in afara de ceea ce a aparut in presa" ne-a declarat Tudor Ciurezu, directorul economic al SIF Oltenia. Aceeasi rezerva a fost exprimata si de SIF Banat Crisana, prin directorul de strategie Daniel Manatze.
Asa cum declarase Ziarului Financiar in urma cu o saptamana directorul Gabriel Mateescu, Compania Nationala Posta Romana planuieste sa intre pe piata telefoniei fixe cel mai probabil in al doilea trimestru al acestui an, sectorul vizat in principal fiind cel al telefoniei internationale, urmat de cel al telefoniei interne si, ulterior, serviciile de internet.  Intr-o prima faza, serviciile vor acoperi Bucurestiul si alte noua orase din tara, intre care se vor numara Brasov si Iasi. Noul operator de telefonie va avea o infrastructura mixta, ceea ce inseamna ca o parte din aceasta va fi construita de companie, iar pentru acoperirea anumitor zone va fi inchiriata reteaua unui alt operator.
Conditiile de participare la selectia organizata sunt legate de capitalul minim care va fi investit, de aproximativ doua milioane de dolari, care ar putea fi asigurat de doi parteneri, respectiv de sase milioane de dolari - in cazul unui singur partener. Posta isi va folosi atuurile din acest moment: infrastructura de vanzari si forta de munca angajata in acesta infrastructura.
Piata telecomunicatiilor din Romania a fost liberalizata la 1 ianuarie 2003, cand a incetat monopolul RomTelecom pe segmentul serviciilor de telefonie fixa. Din acest moment, orice companie de telecomunicatii poate sa furnizeze astfel de servicii, dupa o notificare la Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO