Prima pagina

Pregatiti banii de taxe: Finantele anunta "decizii cruciale"

08.05.2003, 00:00 26

Companiile de stat trebuie sa se obisnuiasca sa-si plateasca datoriile. Si, daca or s-o faca trebuie cat mai repede, de preferinta inainte ca banii sa li se duca pe noi cresteri salariale. Acesta este, in esenta, mesajul Ministerului Finantelor, care, sub presiunea externa (la care se adauga acum si perspectiva aparitiei unor probleme la buget), pregateste un program prin care sa determine companiile de stat sa-si plateasca din datorii si sa-si tina in frau cheltuielile cu salariile. Ministerul Finantelor incearca sa rezolve astfel problema blocajului financiar, care a ajuns la un nivel extrem de ridicat si care se extinde in economie, cu efecte negative si asupra societatilor "sanatoase".
"A venit momentul pentru a lua niste decizii cruciale pentru intarirea disciplinei financiare. Nu ne mai putem permite sa avem contribuabili care sa nu plateasca impozitele si taxele doar pentru ca sunt societati de stat, dar sa dea in continuare salarii mari", a declarat ieri ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, la seminarul privind lansarea editiei 2003 a programului economic de preaderare la UE.
"Atrag atentia tuturor celor in cauza. Nu vom mai permite indisciplina financiara. Cine poate respecta regulile, bine, cine nu, va suporta consecintele", a mai spus ministrul. El a precizat ca in acest context urmarirea politicii salariale in intreprinderile de stat va fi esentiala.
Iesirea la rampa a lui Tanasescu are loc intr-un moment in care la Bucuresti se afla atat reprezentanti ai Uniunii Europene, cat si ai Fondului Monetar International. Acestia au venit sa se convinga ca autoritatile chiar sunt hotarate sa faca reforma structurala mult intarziata, sa consolideze rezultatele macroeconomice de pana acum si sa ia masuri de evitare a derapajelor in perioada urmatoare.
"Sustin cu toata taria mesajul ministrului finantelor", a declarat si Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale.
Ministerul Finantelor lucreaza impreuna cu Ministerul Industriei la un sistem de compensare-eliminare a datoriilor societatilor de stat catre buget in paralel cu masuri de stopare a generarii de noi datorii. "Este nevoie de o injectie de bani din buget, care sa intre in lanturile de catre trei-patru companii cu datorii intre ele si catre bugetul de stat, astfel incat sa dam drumul banilor sa circule si sa aunga inapoi la buget. Companiile nu vor vedea nici un ban, asa ca nu-i vor putea folosi pentru majorari salariale, de exemplu", spune Tanasescu.
Vor fi elaborate strategii individuale pentru fiecare companie in parte. "Masurile privind penalitati pentru datornici nu tin in Romania. S-a vazut ca se ajunge doar la acumulari de datorii", a spus Tanasescu. De un deceniu autoritatile romane incearca sa rezolve problema arieratelor. De-a lungul timpului s-au incercat mai multe solutii, dar rezultatul a fost ca arieratele, in loc sa scada, au crescut pe fondul mentinerii indisciplinei financiare. Arieratele tin in viata multe intreprinderi de stat pe care autoritatile nu le-au inchis pentru a avea pace sociala. In acest moment, blocajul financiar a depasit 3,5 miliarde de dolari. Pentru ca nu au inchis intreprinderile neperformante si nu au gasit alte resurse pentru venituri, autoritatile nu au reusit sa relaxeze fiscalitatea. In continuare Romania are o fiscalitate extrem de ridicata in ceea ce priveste impozitele pentru asigurari sociale.
Pana la sfarsitul lunii, Ministerul Finantelor va publica pe pagina sa de internet lista marilor datornici la bugetul de stat, conform legii anticoruptie. "In prezent, lucram la securizarea paginii. Lista e pregatita", a declarat Tanasescu. Coordonarea politicilor economice ale Romaniei va fi preluata de Uniunea Europeana insa colaborarea cu FMI va continua. "Trebuie sa recunoastem ca nu avem credibilitatea necesara pentru a ne sustine singuri in fata capitalului international, asa incat trebuie sa continuam cooperarea cu FMI si UE pentru a atrage resurse mai ieftine de finantare", a declarat Tanasescu.
Proiectul de compensare a arieratelor la companiile de stat a inceput in urma cu o luna, iar primele societati analizate au fost cele din domeniul energetic. Bugetul va aloca sume de "cateva zeci de mii de miliarde de lei", a declarat  Tanasescu.
Sumele nu vor ajunge, insa, la companii, intreaga schema de compensare fiind realizata numai scriptural.
Prin verificarile situatiilor financiare au fost identificate sumele datorate de aceste companii bugetului de stat, cat si arieratele din sistem. Astfel, Ministerul Finantelor va ajuta anumite societati, care au ramificatii mai largi in sector. Banii vor fi utilizati pentru compensarea datoriilor intre companii si stingerea ulterioara a debitelor fata de bugetul de stat.
"Deficitele cvasifiscale sunt mari, iar pentru a rezolva aceasta problema trebuia o injectie de la buget catre companiile care au cele mai multe ramificatii. Costurile acestei proceduri nu duc la modificare deficitului bugetar, pentru ca banii se intorc in buget ca venituri", a explicat Tanasescu.
Deficitul cvasifiscal reprezinta totalitatea datoriilor si pierderilor inregistrate de companiile cu capital de stat si institutiile publice care nu sunt cuprinse in bugetul de stat.
Potrivit ministrului Finantelor, decongestionarea fluxurilor financiare va permite un acces sporit la finantarea acordata de sistemul bancar.
In prezent, reprezentantii MFP lucreaza cu o echipa a Ministerului Industriei si Resurselor pentru stabilirea masurilor concrete care vor fi adoptate de fiecare societate, dupa stingerea unei parti din datorii. In urmatoarele etape vor fi analizate situatiile companiilor din sectorul feroviar si cele din portofoliul Autoritatii pentru Privatizare.
"Am luat aceasta decizie pentru a se deschide circuitul financiar, pentru ca s-au acumulat foarte multe datorii. Nu mai merge asa, nu se mai plateste nimic. Urmarim o deblocarea relatiilor dintre companii si in raport cu bugetul de stat, iar dupa aceasta operatiune societatile nu mai au voie sa faca arierate", a mai spus Tanasescu.

Agentia unica de colectare a contributiilor de securitate sociala, pana la finele lunii
Guvernul urmeaza sa adopte pana la sfarsitul acestei luni un proiect de lege privind infiintarea agentiei unice de colectare a contributiilor de securitate sociala, a declarat ieri ministtrul Finantelor Mihai Tanasescu.
Ministerul Finantelor intentioneaza sa unifice toate contributiile (asigurari sociale, sanatate, somaj) intr-o singura cota si sa rezolve astfel problema slabei colectari a acestei categorii de venituri. Bugetul asigurarilor sociale de stat a incheiat anul 2002 cu un deficit de 9.960 miliarde de lei.
De altfel, aceasta este unul dintre angajamentele asumate conform ultimului memorandum cu Fondul Monetar International (FMI). La recomandarea Fondului, se va incerca imbunatatirea colectarii acestui tip de taxe printr-un sistem de colectare unitar, urmand ca apoi sumele respective sa fie defalcate pe destinatiile existente si in prezent.
Tocmai nivelul colectarii conditioneaza si amploarea unei noi reduceri a nivelului total al contributiilor de securitate sociala (in prezent de 52%) incepand de anul viitor. Nu este clar inca daca bugetul va suporta o reducere de 5 puncte procentuale, ca anul trecut, sau numai de 3%.
Ideea unificarii colectarii contributiilor si a contributiei unice a fost propusa inca de anul trecut autoritatilor de catre Fondul Monetar International. Expertii FMI au considerat ca o institutie indepedenta care sa se ocupe de aceste venituri bugetare comasate intr-o cota unica ar fi o solutie potrivita in Romania, chiar daca nu exista un model de inspiratie intr-o alta tara.  razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO