Prima pagina

Preluare hard pe piata romaneasca de soft

29.10.2002, 00:00 130

Compania elvetiana Temenos, unul dintre cei mai importanti furnizori mondiali de software bancar, a decis sa investeasca serios pe piata autohtona. Temenos a cumparat pachetul majoritar de actiuni la firma romaneasca Logimax, integrator de sisteme informatice. Valoarea tranzactiei nu a fost comunicata de cele doua parti, dar surse din piata estimeaza ca aceasta s-ar putea ridica la un milion de dolari.
Pachetul majoritar de actiuni Logimax a fost preluat de grupul elvetian prin intermediul diviziei grecesti Temenos Eastern Europe, de la compania canadiana Visette Inc.
In urma tranzactiei, 51,58% din capitalul firmei Logimax a intrat in proprietatea Temenos Eastern Europe. Managerii Logimax pastreaza  47,5% din actiuni, iar restul de 0,92% este detinut de alte persoane fizice.
In afara schimbarii structurii actionariatului, tranzactia va mai avea un efect: firma romaneasca isi va schimba numele din Logimax, brand inregistrat in Romania si Canada, in Temenos Romania. Sediul din Bucuresti al companiei va deveni si primul centru regional Temenos din Europa de Est, intr-o tara care nu apartine Uniunii Europene.
Logimax a fost infiintata in 1993 de firma canadiena Visette Inc., specializata in management consulting si business development. Visette are sediul la Toronto, Ontario si este detinuta de Vasile Zamfirescu, cetatean canadian de origine romana. De altfel, Vasile Zamfirescu a fost si posesorul a peste 95% din actiunile firmei Logimax pana in iulie 2002, moment in care o parte din capital a fost cumparat de cativa directori din conducerea sa.
Logimax are un capital social de peste cinci miliarde de lei iar in 2001 a avut venituri totale de aproximativ doua milioane de dolari.
Compania a inregistrat anul trecut un profit brut de 250.000  de dolari. Conducerea firmei nu a dorit sa ofere detalii asupra cifrei de afaceri a firmei pe primele sase luni ale acestui an si nici estimari referitoare la veniturile pe 2002.
Desi popularitatea i-a venit la mijlocul anilor '90 in urma activitatii de asamblare si comert cu calculatoare marca proprie, Logimax a ales cativa ani mai tarziu  sa se concentreze pe productia de software si dezvoltarea de proiecte informatice mai ales pentru banci si alte institutii financiare. Printre clientii sai se numara Banca Nationala a Romaniei, BCR, Finansbank, SIF Muntenia si International Leasing. In trimestrul al doilea al anului trecut, Logimax a renuntat la producerea si comercializarea de calculatoare Logimax ca si la executarea de retele si vanzarea de produse hardware.
Temenos Suisse este cunoscuta pentru dezvoltarea si comercializarea aplicatiei software Temenos Globus destinata domeniului bancar. Pana acum, firma elvetiana si-a atras drept clienti pentru aceasta solutie informatica peste 300 de banci si institutii din 90 de tari, de la ING Bank sau Credit Lyonnais pana la Societe Generale si chiar Comisia Europeana.
"Impreuna cu firma elvetiana derulam acum proiecte pentru implementarea aplicatiei Temenos Globus la Bucuresti, la MISR Romania Bank si la Chisinau, la Moldova Agroindbank", a declarat pentru Ziarul Financiar Hilde Corbu, directorul general al societatii Logimax.
"Este foarte cunoscut faptul ca atat in Romania cat si in Republica Moldova exista foarte putine banci care au un sistem informatic integrat. Multe dintre banci vor cauta sa isi rezolve aceasta problema in urmatorii doi ani si vor cauta sa evalueze diverse solutii. Cred ca Temenos Globus va avea un cuvant important de spus. Numarul contractelor se va inmulti si o data cu ele vor creste si veniturile Logimax", estimeaza Hilde Corbu.
Desi directoarea companiei nu vede vreo firma romaneasca care i-ar putea face concurenta pe domeniul softului bancar, analisti de pe piata de software au indicat printre rivalii Logimax companii precum FIBA Software si Probas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO