Prima pagina

Presiuni internationale pentru prevenirea unui razboi in Macedonia

08.05.2001, 00:00 25



Fortele de securitate macedonene au reluat ieri bombardamentele asupra a doua sate din nord-estul fostei republici iugoslave, in timp ce comunitatea internationala face presiuni asupra guvernului de la Skopje pentru a nu decreta starea de razboi.

?inta raidurilor macedonene au fost satele Vakcince si Slupcane, situate la circa 40 km nord-est de Skopje, unde fortele guvernamentale afirma ca se afla baze ale rebelilor albanezi, relateaza CNN.

Acestia au ripostat cu tiruri de arma asupra militarilor macedoneni in apropiere de orasul Tetovo, al doilea ca marime din Macedonia.

"Integritatea tarii noastre este amenintata", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului macedonean, Antonio Milosoki.

Mai multi reprezentanti ai comunitatii internationale se afla la Skopje cu scopul de a gasi o solutie diplomatica a situatiei, care a ajuns in cel mai critic punct dupa armistitiul incheiat la sfarsitul lunii martie.

Coordonatorul politicii externe a Uniunii Europene, Javier Solana, a sosit duminica in Macedonia, in timp ce ieri era asteptat secretarul general NATO, George Robertson.

De asemenea, in urmatoarele zile urmeaza sa soseasca in regiune ministrul suedez de externe Anna Lindh, a carei tara detine presedintia UE, si comisarul european pentru relatii externe, Chris Patten.

Solana le-a cerut premierului macedonean Liubco Georgievski si presedintelui Boris Traikovski sa depuna eforturi mai mari pentru gasirea unei solutii pasnice.

"atim ca va aflati intr-un moment dificil, dar Uniunea Europeana va va sprijini continuu", a spus oficialul european.

In week-end, Georgievski amenintase cu decretarea starii de razboi, afirmand ca decizia urmeaza sa fie supusa aprobarii Parlamentului in cursul zilei de astazi, cand legislativul macedoneansi reia lucrarile.

O astfel de decizie i-ar permite presedintelui Traikovski sa guverneze prin decrete si sa numeasca un nou guvern fara a tine cont de componenta Parlamentului. In plus, granitele ar urma sa fie inchise, ar fi instituite restrictii severe de circulatie si demonstratiile ar fi interzise.

Ministrii de externe ai UE s-au opus ferm unei astfel de situatii, considerand ca ea ar duce la escaladarea conflictului si la destabilizarea regiunii.

"Condamnam ferm actele teroriste ale extremistilor albanezi, dar cerem guvernului macedonean sa nu cada in capcana provocarilor", a spus Anna Lindh. Pana acum, liderii din intreaga lume, inclusiv presedintele american George W. Bush, au sprijinit refuzul Macedoniei de a negocia cu rebelii, considerati la Skopje rebeli separatisti care doresc sa ia cu forta teritorii pentru a forma un stat albanez.

Rebelii afirma ca etnicii albanezi din Macedonia sunt tratati ca cetateni de rangul al doilea si solicita modificarea Constitutiei.

O echipa a Crucii Rosii careia i s-a permis accesul cu ajutoare umanitare in Vakcince si Slupcane si-a exprimat ingrijorarea serioasa fata de sutele de civili care se ascund in pivnitele caselor, afirmand ca situatia acestora este "extrem de precara".

La Pristina, capitala provinciei Kosovo, o purtatoare de cuvant a Comisariatului ONU pentru Refugiati a declarat ca peste 1.000 de albanezi au fugit din Macedonia in Kosovo in ultimele zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO