Prima pagina

Pretul otelului creste, indienii fac bani la Sidex

26.01.2004, 00:00 26



Evolutia pietei internationale a otelului a facut din Sidex Galati o afacere mult mai rentabila decat se asteptau indienii de la LNM Holdings in momentul achizitiei combinatului, noiembrie 2001.



Dupa privatizarea combinatului, realizata cu multe concesii (ex: scutiri de taxe, plata disponibilizarilor) din partea statului roman, pretul otelului a crescut cu circa 40%, atingand de curand nivelul de 400 dolari/tona, maximul ultimilor 30 de ani.



Iar cresterea pretului, care a ajutat deja Sidex sa inregistreze un profit brut de 84 milioane de dolari la jumatatea anului trecut (de la pierderi de 462 milioane dolari in 2001), nu pare sa se opreasca, pe fondul ascensiunii puternice a cererii de pe piata chineza.



"Sunt anumite categorii de produse pe care le vindeam cu 160 - 200 dolari/tona in urma cu doi ani iar acum au un pret de 300 dolari/tona. A crescut si pretul unor materii prime insa estimam ca vom inregistra o crestere a profitului si anul acesta", spune Narenda Chaudhary, director general al Sidex Galati si reprezentantul LNM in Romania.



Situatiile financiare ale Sidex pe intreg anul 2003 nu au fost finalizate inca. Managerii combinatului estimau insa ca Sidex va inregistra o cifra de afaceri in crestere de la 880 milioane de dolari in 2001 si circa 1 miliard de dolari in 2002.



Cresterea cererii de otel pe piata internationala va permite Sidex sa isi mareasca si anul acesta productia. Combinatul va produce anul acesta, afirma Chaudhary, circa 5,2 milioane de tone de otel, in crestere de la 3,1 milioane tone in 2001 si 4,5 milioane in 2002.



In momentul privatizarii combinatului, Sidex era considerat de reprezentantii statului "gaura neagra" a economiei romanesti si o companie imposibil de administrat profitabil.



LNM va investi anul acesta la Sidex, conform directorului general, peste 100 de milioane de dolari, la fel ca si in 2003. Banii vor fi utilizati pentru modernizarea unei baterii de cocsificare, continuarea investitiilor pentru modernizarea liniilor de decapare si turnare continua. O parte din investitii vor fi si de mediu.



In momentul privatizarii Sidex, LNM s-a angajat sa investeasca 451 de milioane de dolari in modernizarea combinatului. Preluarea Sidex, adica strict achizitia actiunilor detinute de stat, a costat LNM 70 de milioane de dolari.



Revigorarea pietei internationale a otelului a marit si apetitul investitional al LNM in Romania. Anul trecut, LNM a cumparat Tepro Iasi si Petrotub Roman iar anul acesta va finaliza achizitia Siderurgica Hunedoara.



Preluarea Petrotub a fost finalizata in luna decembrie a anului trecut iar reprezentantii LNM spun ca, in 2004, grupul indian va investi peste 80 de milioane de dolari in producatorul de tevi.



Banii vor fi folositi pentru achizitia (deja efectuata) si instalarea unei noi linii de productie de tevi, cresterea capitalului de lucru si investitii de mediu.



"Noua linie are o productivitate dubla fata de cele existente, iar calitatea produselor va fi mult mai mare. Urmare a instalarii acestei linii si cresterii capitalului de lcuru, productia Petrotub va creste de sase ori, de la 50.000 de tone in 2003 la 300.000 de tone, anul acesta. Cresterea productiei ne va permite sa readucem Petrotub pe profit anul acesta", a declarat Narenda Chaudhary.



Anul trecut Petrotub a avut o cifra de afaceri de 82 milioane de dolari, inregistrand o pierdere de 8 milioane de dolari



Dupa preluarea Sidex, LNM a initiat un proiect de disponibilizari voluntare, care a redus numarul de angajati ai combinatului de la 27.000 la 19.000. Disponibilizarile au fost voluntare deoarece contractul de privatizare al Sidex nu permitea noului patron reducerea unilaterala a numarului de angajati.



"La Petrotub nu avem astfel de restrictii insa probabil vom apela tot la disponibilizari voluntare, daca vom considera ca este necesara reducerea personalului. Comparativ cu alte companii similare din industrie pe plan international, Petrotub are prea multi oameni", a precizat Chaudhary.



LNM Holdings este al doilea producator mondial de otel, fiind detinut de omul de afaceri indian Lakshmi N. Mittal. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO