Prima pagina

Pretul pentru Sicomed, inca prea mic pentru unii minoritari

11.11.2005, 19:44 21

Actiunile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti au trecut ieri la Bursa peste pretul oferit de cehii de la Zentiva in cadrul ofertei publice de preluare, pe fondul sperantelor investitorilor privind o posibila majorare a pretului din oferta sau un posibil esec al cehilor de a delista compania.

Actiunile Sicomed au incheiat ieri ziua la 1,38 lei/actiune, in crestere cu 0,7% fata de ziua anterioara. Cehii ofera un pret de 1,37 lei/actiune in cadrul ofertei publice, dar unii investitori au preferat sa cumpere la un pret mai mare, platind in plus si comisioanele brokerului.

Cresterea din ultimele zile a actiunilor Sicomed s-ar putea datora fondului american QVT Financial Fund, care este, conform agentiei de presa Bloomberg, actionar la Sicomed, cu 1,4% din actiuni, pachet in valoare de 2 milioane de euro. QVT este, conform unor surse din piata, cumparatorul unui pachet de 10% din actiunile Asirom, tranzactionat miercuri pe RASDAQ.

Reprezentantii fondului au declarat ca nu sunt multumiti de pretul de la Sicomed, asa cum a fost calculat in functie de cursul dolarului si ca ar putea contesta oferta. "Suntem pregatiti sa contestam validitatea acestei oferte", a declarat Angelo Moskov, partener in cadrul biroului de la Londra al QVT Financial Fund, citat de Bloomberg.

Pana ieri, la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare nu fusese depusa insa nici o contestatie la oferta Zentiva.

Compania ceha a preluat pachetul majoritar de la Sicomed la un pret de 0,4797 dolari/actiune si a promis ca va lansa o oferta de preluare la acelasi pret. De la incheierea acordului de preluare a Sicomed de la fondurile de investitii care il controlau, cursul leu-dolar a mai crescut, dar cehii au lansat oferta la pretul calculat la data semnarii acordului pentru pachetul majoritar.

La cursul de ieri al dolarului, pretul in dolari platit de cehi este echivalent cu aproape 1,5 lei/actiune. Moskov a declara saptamana trecuta ca pretul ar trebui sa fie de cel putin 1,45 lei/actiune.

Oferta lansata de Zentiva este intermediata de ING Securities. Principala miza a ofertei Zentiva este delistarea Sicomed de pe Bursa. Pentru aceasta, cehii ar trebui sa ajunga la o cota de 95% din actiuni.

Principalii actionari minoritari, SIF Oltenia si SIF Muntenia, care detin 12%, respectiv 10,2%, au incheiat, conform informatiior de pe piata, un protocol cu Zentiva prin care au promis sa subscrie in cadrul ofertei.

Cumpararea doar a pachetelor de la SIF-uri ar insemna ca cehii ar ajunge de abia la 73% din actiuni, posibilitatea de delistare a actiunilor depinzand astfel de deciziile luate de ceilalti minoritari. Omul de afaceri Verestoy Attila, senator UDMR, care detine aproximativ 2%, declarase de asemenea ca va subscrie in cadrul ofertei.

Cehii de la Zentiva au preluat in octombrie de la mai multe fonduri de investitii vehiculul de investitii Venoma Holdings, care detine 51% din Sicomed pentru 102 milioane de dolari (85 milioane de euro), pretul actiunilor Sicomed dublandu-se in ultimele sase luni pe fondul informatiilor privind preluarea. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO