Prima pagina

Prima dobanda fixa pe cinci ani in lei: 7,9%

04.02.2005, 00:00 7



Piata financiara romaneasca are, in sfarsit, un reper de dobanda pe termen mediu: prima serie de obligatiuni de stat cu scadenta la cinci ani si dobanda fixa in lei a fost adjudecata ieri la o rata de 7,9% pe an.



Interesul investitorilor a fost pe masura asteptarii acestui instrument, asa incat cererea de 400 miliarde de lei cu care a venit Ministerul Finantelor a fost suprasubscrisa de banci de aproape treisprezece ori. Cu toate acestea, nu au fost acceptate oferte peste suma programata.



Tot ieri, Finantele au plasat prin licitatie obligatiuni de stat pe doi ani, la o dobanda de 8,9% pe an, in scadere cu 2,59 puncte procentuale fata de ultima licitatie cu aceeasi maturitate si oferte acceptate, din luna noiembrie 2004. Si in acest caz, cererea a fost suprasubscrisa de peste douasprezece ori, insa Trezoreria statului nu a atras nici un leu in plus peste valoarea programata a emisiunii.



Dupa ce piata a vazut la sfarsit de an o rata a inflatiei scrisa cu o singura cifra inaintea virgulei, este pentru prima data cand statul se imprumuta de pe piata interna la dobanzi situate sub pragul de 10%. O buna parte a acestui succes poate fi pusa pe seama apetitului creat in piata dupa o luna de zile in care Finantele nu au lansat nici o emisiune.



In acelasi timp, nivelul spectaculos de scazut al dobanzilor poate fi pus pe seama intrarii in piata a unor investitori straini, care au asteptat toata luna ianuarie pentru a face plasamente in lei.



"Este un succes, bazat pe perspectivele bune ale economiei, dar si pe interesul mare din afara. Va trebui sa ne obisnuim cu astfel de randamente cu o singura cifra", comenteaza Cristian Sporis, directorul Trezoreriei Raiffeisen Bank.



"Este bine ca se incearca stabilirea unui benchmark, construirea unei curbe a randamentelor. Pentru a ajunge insa efectiv la asa ceva este nevoie de emisiuni mai multe in aceasta maturitate pentru a asigura lichiditate", spune Dorin Badea, chief dealer la Bancpost. El apreciaza insa ca nivelul dobanzii fixe la cinci ani este foarte scazut, inclusiv in comparatie cu cea oferita de obligatiunile cu dobanda indexabila.



Enache Jiru, presedinte al CEC si fost responsabil cu managementul Trezoreriei statului, spune ca era momentul pentru stabilirea unui reper de dobanda fixa la cinci ani. "Este un moment construit in timp. Ne apropiem de faza unei piete mature si nu trebuie sa ne speriem daca vom vedea dobanda crescand la o licitatie ulterioara, pentru ca astfel de oscilatii sunt naturale", comenteaza Jiru.



Pana acum, Ministerul Finantelor avea in portofoliu numai obligatiuni pe cinci ani cu dobanda indexabila cu rata inflatiei. La ultima licitatie din decembrie 2004, marja scazuse la patru puncte procentuale peste inflatie.



Potrivit Ministerului Finantelor, emisiunea de obligatiuni de stat cu dobanda fixa si scadenta la cinci ani face parte integranta din strategia de extindere a maturitatii titlurilor de stat si de diversificare a instrumentelor adresate pietei financiar-bancare.



Cel putin in cazul plasamentelor facute de investitori straini, este putin probabil ca acestia au cumparat obligatiuni pe cinci ani pentru a le pastra pana la scadenta, ci pentru a le vinde, chiar dupa un an. Pe langa cupon, castigul este rotunjit de aprecierea potentiala a leului in termeni nominali.



Si piata monetara interbancara a consemnat ieri un minim record de dobanda la operatiunile de sterilizare ale BNR, prin atragerea de depozite la o luna. Astfel, dobanda a coborat pana aproape de 13% pe an, nivel ce reprezenita un minim istoric. Dealerii apreciaza ca semnalele BNR sunt contradictorii, pe de o parte fiind mentinuta dobanda de interventie la un nivel relativ ridicat de 16,5%, in timp ce dobanda in piata coboara tot mai jos. Astfel, ramane de vazut la care pol se va stabiliza piata, pana la acel moment mentinandu-se o stare de incertitudine se va mentine.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO