Prima pagina

Primarul General ales cu votul a numai 15% din bucuresteni

19.06.2000, 00:00 16



Diferenta dintre voturile obtinute de cei doi candidati pentru Bucuresti, Sorin Oprescu - PDSR si Traian Basescu - PD, era, la ora inchiderii editiei, extrem de mica, fiind posibila in cursul serii o rasturnare de situatie, potrivit unor evaluari preliminare.

Alaturi de Capitala, turul al doilea de scrutin pentru primari s-a tinut in inca 2000 de localitati, prezenta la urne fiind, insa, in linii mari, cu doar cateva procente mai mare decat la scrutinul din 4 iunie.

La Bucuresti, pana la ora 18.00, Biroul Electoral Municipal evaluase o prezenta la urne de 27,3%, comparativ cu 25,48% la ora 19.00 la scrutinul trecut. Pe sectoare, la aceeasi ora, situatia era urmatoarea: in sectorul 1 - 29,1%, sectorul 2 - 26,8%, sectorul 3 - 26,9%, sectorul 4 - 27,8%, sectorul 5 - 24,2% si sectorul 6 - 28,4%. Pe 4 iunie, prezenta era mai mica cu doua, trei procente. Prezenta a fost scazuta si in Transilvania. In Harghita, la ora 16.00 isi exercitasera dreptul de vot doar 12% dintre alegatorii din Miercurea Ciuc, comparativ cu 25% pe 4 iunie. In schimb, la Cluj, la ora 16.00, rata participarii la vot era de 40%, fata de 35% acum doua saptamani.

Scrutinul nu a fost lipsit de suspiciuni. PDSR a reclamat la BEM existenta unor inscriptii cu candidatul PD, Traian Basescu, chiar pe urnele de vot de la sectiile de votare 924 si 925. Potrivit vicepresedintelui Biroului, Dan Chiujdea, s-a constatat ca pe urne existau mai multe inscriptii care au fost acoperite de membrii biroului de votare cu coli de hartie. De asemenea, partidul lui Iliescu a contestat si faptul ca TVR permite unor lideri politici sa-si faca public optiunile, ceea ce, in opinia acestui partid, poate influenta electoratul. O alta sesizare se refera la faptul ca in zonele Baneasa si Gara de Nord, un mare numar de alegatori "voteaza in tranzit", acestia fiind de fapt, considera PDSR, "calatori manipulati de persoane bine instruite". Sesizarea a fost respinsa de BEM pe motiv ca nu exista date suficiente pentru identificarea respectivelor infractiuni.

La randul sau, PD a reclamat si el continuarea campaniei electorale in ziua alegerilor. Democratii sustin ca prin fata sectiilor de votare 806 si 814 din acoala 141 a trecut, in jurul orei 13.40, un autoturism cu numarul de inmatriculare B-12-VSX, din care, prin intermediul megafoanelor, bucurestenii erau indemnati sa-l voteze pe Oprescu. Democratii au mai sesizat ca, potrivit unui reportaj transmis de postul de televiziunea Antena 1, la ora 13.00, la Spitalul N. Bagdasar, votau toti bolnavii, indiferent de locul unde isi au domiciliul. Conform lui Chiujdea, informatia s-a dovedit falsa. De altfel, PD a depus la BEC si la Consiliul National al Audiovizualului o sesizare in care sustine ca postul Antena 1 a incalcat legea electorala prin difuzarea, in ziua desfasurarii alegerilor, a unor sondaje de opinie, precum si a unor comentarii politice pe marginea acestora. BEC a spus ca

In tara, alegerile s-au desfasurat cu mai putine probleme decat data trecuta. Constantenii de pe platformele marine au votat cu intarziere deoarece vaporul care transporta urna mobila a ajuns greu din cauza furtunii. In spitalele bucurestene a domnit in continuare confuzia, deoarece acolo unde urnele mobile au fost aduse pana la ora 14.00, bolnavii si-au putut exprima votul indiferent de sectorul unde locuiau, iar unde acestea au sosit mai tarziu, au votat doar cei care aveau domiciliul in sectorul in care este situata unitatea sanitara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO